Venezolaanse uittocht naar buurlanden
Tekorten aan basisgoederen en een stijgende inflatie hebben geleid tot een stijgend aantal meldingen van ernstige ondervoeding bij kinderen. Er is een crisis in de gezondheidszorg en meer dan een miljoen Venezolanen zijn het land ontvlucht. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelde dat de inflatie van Venezuela in 2018 zou kunnen oplopen tot meer dan 2300 procent.
In 2017 begon de omvang van de crisis in Venezuela zich te openbaren. Dit jaar zullen de effecten buiten de grenzen gevoeld worden. De politieke situatie die aan deze crisis ten grondslag ligt, wordt waarschijnlijk alleen maar erger. Verwacht wordt dat de verkiezingen, gepland voor december 2018, naar voren worden geschoven en worden opgedrongen aan de vermoeide, hongerige en steeds wanhopiger wordende bevolking.
Door de onrust of het harde optreden van de regering zullen alleen maar meer Venezolanen de grens overgaan. Er zijn al tekenen dat de gastvrijheid van de buurlanden aan het afnemen is en dat noodkampen worden voorbereid.
Libië: de gigantische cel van Afrika
De top van de Afrikaanse en Europese Unie eind 2017 leek een sprankje hoop te bieden voor de 700.000 tot een miljoen migranten die vastzaten in de nachtmerrie van Libië. Het leverde een plan op om degenen die dit wilden terug te laten keren en om anderen van smerige detentiecentra naar betere omstandigheden te brengen.
Maar we moeten nog zien hoe dit zal uitpakken, want er zijn enkele grote obstakels. Veel migranten hebben geen plek om veilig naartoe terug te kunnen keren. En het is niet duidelijk hoe een door de VN gesteunde regering, die weinig steun geniet van de bevolking, erin zal slagen om migranten te verplaatsen en te beschermen in een land met meerdere regeringen, milities en stammen.
Dat er weinig persaandacht is voor de situatie in dit land, is een teken van hoe gevaarlijk het er is en hoe weinig de wereld geeft om de Afrikanen die er vast zitten, voor wie ontvoering, afpersing, marteling en mishandeling dreigen.