Laat u inspireren door het bijzondere levensverhaal van mevrouw van Ommen-Meerhoff
Dankzij giften uit nalatenschappen heeft Save the Children al veel kinderen kunnen helpen. Ver weg, in landen als Afghanistan, maar ook dichtbij, zoals gevluchte kinderen die in Nederland wonen. In een nalatenschap leven de idealen voort van mensen met een groot hart voor kinderen. Een van hen was Vrona van Ommen-Meerhoff. Zij overleed op 92-jarige leeftijd en liet een deel van haar erfenis na aan Save the Children. Haar neef Frans Meerhoff vertelde ons over zijn bijzondere tante.
In 1965 kreeg de toen 37-jarige Vrona van Ommen-Meerhoff slecht nieuws: Ze kon geen kinderen krijgen. Vrona was toen al meer dan 10 jaar getrouwd met Jan en zij hadden een grote kinderwens. In diezelfde maand kreeg ze nog een grote tegenslag, toen haar enige en oudere broer overleed. Hij liet een gezin met 10 kinderen achter. Jarenlang zijn Vrona en Jan in meerdere opzichten voor hun schoonzus een steun en toeverlaat geweest. Ze beschouwden hun neven en nichten eigenlijk ook een beetje als hun ‘eigen kinderen’. Haar neef Frans Meerhoff was nauw betrokken bij de uitvoering van haar testament.
Kinderen in Japan en Indonesiƫ
Toen haar neven en nichten zelfstandig werden, reisde Vrona met haar man Jan van Ommen de wereld rond. Jan zat in het topmanagement van Unilever Rotterdam en moest voor zijn werk vaak naar Londen, maar ook naar landen als Japan en Indonesiƫ. Daar zag Vrona dat niet alle kinderen in de wereld het zo goed hebben als in Nederland. Vrona werd actief donateur van Save the Children en was betrokken bij acties en conferenties.
Familie en goede doelen als erfgenaam
Vrona heeft haar testament zorgvuldig opgesteld. Haar bezit is verdeeld onder haar erfgenamen en twee goede doelen, waaronder Save the Children. In de familie had iedereen respect voor tante Vrona en haar enorme inzet voor kinderen. Iedereen begrijpt haar wens om ook iets na te laten aan Save the Children.
Als 15-jarige in het verzet
Vrona heeft in haar eigen buurt ook bijgedragen aan activiteiten voor de jeugd onder meer bij de lokale scouting. “Eigenlijk stond haar hele leven in het teken van kinderen, ondanks dat ze zelf geen moeder kon worden”, vertelt Frans. Hij heeft de fotoalbums van de familie tevoorschijn gehaald. Trots: “In de Tweede Wereldoorlog zat Vrona met haar oudere broer Frits in het Verzet en zij droeg al jong haar steentje bij. Zo vervoerde zij onder andere wapens, verstopt in een kinderwagen. Ze werd ermee op pad gestuurd op 15-jarige leeftijd, onverschrokken en dapper. Haar inzet voor andere mensen heeft ze zeker van huis uit meegekregen.”