Skip to main content
Bijdragen aan de toekomst van kinderen – dichtbij, maar ook juist ver weg

Bijdragen aan de toekomst van kinderen – dichtbij, maar ook juist ver weg

Degene die dat bij uitstek gedaan heeft, is de bijzondere vrouw Vrona van Ommen-Meerhoff. “Tante Vrona zette zich altijd in voor kinderen," vertelt haar neef, en tevens executeur van haar testament, Frans Meerhoff. Vrona heeft direct en indirect ontzettend veel kinderen de helpende hand geboden. Samen met Frans duiken we in haar levensverhaal.

Tegenslagen, bonuskinderen, en maatschappelijke inzet 
Vrona van Ommen-Meerhoff is geboren in 1929. Ze was 37 jaar toen ze slecht nieuws kreeg: ze kon geen kinderen krijgen. Vrona was toen al meer dan 10 jaar getrouwd met Jan van Ommen en zij hadden een grote kinderwens. In diezelfde tijd kreeg ze nóg een grote tegenslag, toen haar enige en oudere broer overleed. Hij liet een gezin met 10 kinderen achter. Jarenlang zijn Vrona en Jan voor hun schoonzus een steun en toeverlaat geweest. Ze beschouwden hun neefjes en nichtjes eigenlijk ook een beetje als hun eigen kinderen.  

Toen haar “bonuskinderen” zelfstandig werden, reisden Vrona en haar man de wereld rond. Jan zat in de directie van Unilever en moest voor zijn werk vaak naar Londen, maar ook naar landen als Japan en Indonesië. Daar zag Vrona dat niet alle kinderen in de wereld het zo goed hebben als in Nederland. Armoede en honger hebben een grote impact op kinderlevens. Om daar verandering in te brengen, werd Vrona actief donateur van Save the Children en was ze betrokken bij acties en conferenties. 

Tante Vrona

Save the Children is 's-werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie en beschermt en waarborgt het Kinderrechtenverdrag al meer dan 100 jaar. Onze oprichter, Eglantyne Jebb, heeft de eerste versie van het verdrag bedacht in de jaren ‘20. Zij wilde dat kinderrechten en het welzijn van kinderen wereldwijd een prioriteit zou worden. 

Save the Children is actief in 116 landen en we hebben één doel: duurzame verandering voor én met kinderen creëren. We moeten voor eens en voor altijd een einde maken aan de armoede die maakt dat kinderen lijden. Wij helpen kinderen om veilig en gezond te blijven en te kunnen leren. We bieden medische zorg, goede voeding, bescherming en onderwijs. Daarnaast leren we kinderen ook over kinderrechten en beroepsmogelijkheden.

Dimas and Nanda filling up buckets

Als 15-jarige in het verzet 
Vrona heeft in haar eigen buurt ook bijgedragen aan activiteiten voor de jeugd – onder meer bij de lokale scouting. “Eigenlijk stond haar hele leven in het teken van kinderen, ondanks dat ze zelf geen moeder kon worden”, vertelt Frans. Hij heeft de fotoalbums van de familie tevoorschijn gehaald. Hij is zichtbaar trots op zijn tante: “In de Tweede Wereldoorlog zat Vrona met haar oudere broer Frits in het Verzet. Zij droeg al jong haar steentje bij. Zo vervoerde zij onder andere wapens, verstopt in een kinderwagen. Ze werd ermee op pad gestuurd op 15-jarige leeftijd, onverschrokken en dapper. Haar inzet voor andere mensen heeft ze zeker van huis uit meegekregen.” 

 

Eigenlijk stond haar hele leven in het teken van kinderen, ondanks dat ze zelf geen moeder kon worden

– Frans over zijn tante Vrona 

Idealen laten voortleven 
In 2021 is Vrona op 92-jarige leeftijd overleden. Haar testament had zij zorgvuldig opgesteld. Haar bezit is verdeeld onder haar familie en twee goede doelen, waaronder Save the Children. Na jarenlange betrokkenheid en bevlogen inzet gaven Vrona en Jan ons een toegift: zij vertrouwden ons een aanzienlijk deel van hun vermogen toe. 

Waar haar ambassadeurschap ophield, leeft haar steun voor kinderen voort. Door een deel van de erfenis aan ons Kindernoodhulpfonds na te laten, helpt zij nog steeds veel kinderen in acute noodsituaties aan essentiële hulp. 

Frans is nauw betrokken geweest bij de uitvoering van haar testament. In de familie had iedereen respect voor tante Vrona en haar enorme inzet voor kinderen. Iedereen begreep dan ook haar wens om, naast familie, ook Save the Children in haar testament op te nemen.

Ladan and Sahra with their friends

Nalaten: Hoe werkt het? 
Nalaten is de ultieme gift voor mensen met een groot hart voor kinderen. Zelfs als zij er niet meer zijn, stelt dit hen in staat om bij te dragen aan de toekomst van kinderen wereldwijd. Wij hebben alle stappen voor u op een rij gezet. U heeft hiervoor een notaris nodig. 

Dankzij giften uit nalatenschappen heeft Save the Children al veel kinderen kunnen helpen. Ver weg, in landen als Afghanistan, maar ook dichtbij, zoals gevluchte kinderen die in Nederland wonen.  

Dit zijn de redenen van donateurs om na te laten aan Save the Children​

  • Vertrouwen in de organisatie. Wij gaan ruim 100 jaar terug en zijn inmiddels uitgegroeid tot ‘s-werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie, actief in 116 landen; 
  • Voldoen aan strenge kwaliteitseisen door het CBF-keurmerk. Het CBF is de onafhankelijke stichting die toezicht houdt op de inzameling van geld voor goede doelen. Zij garanderen de controle op uitgaves en zorgen voor meer transparantie;  
  • ANBI status en belastingvoordelen. Save the Children heeft een ANBI status: dat wil zeggen dat schenkingen en nalatenschappen volledig zijn vrijgesteld van belasting; 
  • Grote focus op lokale gemeenschappen en instanties. Zo kunnen wij ter plaatse structurele oplossingen vinden en efficiënter hulp bieden terwijl we meer mensen bereiken;
  • Elke gift telt. Er geldt geen minimum- of maximumbedrag dat u kunt schenken: elke bijdrage uit nalatenschappen is van grote waarde.

 

Voor ons stak Save the Children er ver bovenuit

– Donateurs Hans & Ger over hun weloverwogen keuze ons op te nemen in hun testament tegenover andere goede doelen 

Annemarie jongepier

Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk

"Denkt u erover om na om Save the Children op te nemen in uw testament? Daar zijn we blij mee. Ik neem graag de tijd om samen te kijken naar uw wensen en naar de verschillende mogelijkheden. Een vrijblijvend gesprek op kantoor of bij u thuis, is altijd mogelijk."

Anne-Marie Jongepier
070 - 338 44 48
[email protected]