Live blog: corona wereldwijd

Save the Children maakt zich grote zorgen om kinderen en hun gezinnen uit landen waar vaccinaties en testcapaciteit beperkt zijn. Nu een steeds groter deel van de bevolking in het Westen gevaccineerd is, blijven we aandacht vragen voor landen die nog altijd kampen met grote uitbraken en tekorten. In deze live blog houden we daarom de laatste ontwikkelingen bij.
 

Traditionele leiders waarschuwen voor mythes rondom vaccins (6 december 2021)

In het Afrikaanse land Malawi zetten traditionele leiders als meneer Chimlango zich in om de mythes rondom coronavaccins te ontkrachten. Een van de mythes is dat het tot onvruchtbaarheid zou leiden. Landelijk is de vaccinatiegraad slechts 7 procent, maar in het gebied waar Chimlango zich inzet, is de vaccinatiegraad tot 57 procent gestegen.
 

Meghan Markle en Prins Harry sluiten zich aan bij oproep van WHO en Save the Children (29 oktober 2021)

Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Save the Children riepen Meghan Markle en Prins Harry afgelopen weekend wereldleiders op om hun beloften in de strijd tegen corona na te komen. Slechts drie procent van de bevolking uit lage-inkomenslanden is nog maar tegen Covid-19 gevaccineerd. In een brief van twee pagina's riepen de hertog en hertogin van Sussex, WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus, Save the Children International CEO Inger Ashing en andere vooraanstaanden de rijkste landen ter wereld op om het aantal te doneren vaccins te versnellen.  
 
Twintig wereldleiders kwamen afgelopen weekend tijdens de G20-top in Rome samen. “Een aantal landen die op de G20 vertegenwoordigd is, heeft miljoenen overtollige vaccins. Deze worden weggegooid zodra ze niet meer houdbaar zijn”, zo staat in de brief. “Elke weggegooide dosis vertegenwoordigt een echt persoon: een moeder, vader, dochter of zoon die hiermee beschermd had kunnen worden." Wereldwijd zijn al zeven miljard vaccins toegediend, maar Covax (het initiatief dat voor eerlijke toegang tot vaccins wereldwijd moet zorgen) heeft slechts 11,5 procent van de beloofde 1,3 miljard doses ontvangen.  
 

Lees hier de hele brief

20 dagen oude baby en zwangere tiener in Syrië sterven aan Covid-19 (1 oktober 2021)

Het aantal coronabesmettingen en dodelijke slachtoffers in Syrië blijven sterk oplopen. Zo stierven afgelopen week een baby van 20 dagen oud en een 17-jarig meisje dat zwanger was. Met name in Noordwest-Syrië loopt het aantal besmettingen rap op als gevolg van de Delta-variant. Dit terwijl er slecht een tiental bedden op de IC beschikbaar is. Op 28 september telde de regio 1.151 doden als gevolg van het virus.  
 
Save the Children roept de internationale gemeenschap dringend op om autoriteiten en hulporganisaties in andere landen te ondersteunen en financiering beschikbaar te stellen. 
Hiermee kunnen behandelcentra en klinieken worden opgericht en ondersteund, zodat meer ic-bedden en zuurstofventilatoren beschikbaar komen om de meest kritieke gevallen te behandelen. “Als er niet snel extra financiering beschikbaar komt, dan zullen het aantal besmettingen en doden blijven stijgen. De wereld mag niet wegkijken.”  

Ziekenhuizen in noordwest-Syrië onder grote druk door toename COVID-19 (13 september 2021)

Besmettingen met de Delta variant van het COVID-19 virus nemen in noordwest-Syrië zo snel toe dat ziekenhuizen en klinieken het aantal patiënten nauwelijks meer aankunnen. Save the Children waarschuwt dat er dusdanig weinig intensive care bedden beschikbaar zijn, dat de organisatie zich grote zorgen maakt over kinderen en hun families. Tussen 5 en 7 september werden 4.562 mensen positief getest in de regio, en het aantal jonge patiënten stijgt. Medische benodigdheden zijn schaars en veel non-urgente operaties zijn uitgesteld. Miljoenen mensen wonen in volle vluchtelingenkampen en stedelijke gebieden in noordwest-Syrië, in sommige gevallen met twee of drie families die samen een kamer delen. Afstand van elkaar houden is daarom onmogelijk. “The snelle toename van besmettingen en ziekenhuisopnames is alarmerend. Het gezondheidssysteem in deze regio is al heel fragiel, en staat nu echt op instorten…”
 

Lees meer

Groter risico op uithuwelijking en kinderhandel Indiase meisjes door toename gebruik sociale media (26 augustus 2021)

Meisjes in India worden steeds vaker uitgebuit op sociale media doordat zij sinds de pandemie meer tijd online doorbrengen. Save the Children waarschuwt dat dit leidt tot meer huwelijken onder kinderen. Daarbij liggen ook mensenhandelaren op de loer. Doordat families door de pandemie geen inkomen meer hebben en meisjes niet meer naar school gaan zijn in sommige Indiase staten kindhuwelijken en seksueel misbruik met 52 procent toegenomen. Save the Children geeft voorlichting over online veiligheid en probeert samen met de autoriteiten kindhuwelijken te stoppen en meisjes te redden. De 24-jarige Aadil benaderde Shadida*(15) op sociale media. Shadida’s school was al meer dan een jaar dicht, en omdat er thuis weinig te doen was, spendeerde ze veel tijd online. Na een tijdje probeerde Aadil Shadida te overtuigen met hem te trouwen: “Hij zei dat hij me dan zou helpen met de toelating tot een hele goede school”, vertelde Shadida. “Ik dacht dat als ik met hem zou trouwen dat ik dan tenminste genoeg te eten zou hebben, daarom stemde ik in. Ik heb me nooit gerealiseerd dat het gevaarlijk kon zijn”…

Lees verder

Tienerzwangerschappen in Zuid-Afrika tijdens pandemie met 60% toegenomen (24 augustus 2021)

Sinds het begin van de pandemie is in Zuid-Afrika’s dichtstbevolkte provincie Gauteng het aantal tienerzwangerschappen met zestig procent toegenomen. Nieuwe cijfers laten zien dat meer dan 23.000 meisjes onder de 18 jaar tussen april 2020 en maart 2021 zijn bevallen. Onder hen waren 934 meisjes onder de 14 jaar. Ter vergelijking; in dezelfde periode een jaar eerder zetten 14.577 meisjes onder de 19 een kind op de wereld. Save the Children maakt zich zorgen om de lichamelijke en mentale gezondheid van zowel moeders als baby’s. “Het is hartverscheurend om iemand moeder te zien worden die zelf nog een kind is”, zegt Maruma Sekgobela van Save the Children in Zuid-Afrika. “Ik vind het vooral erg om te zien dat sommige meisjes hun tienerjaren nog niet eens bereikt hebben. De vooruitgang die we hebben geboekt door de pandemie is verloren gegaan. We gaan weer terug in de tijd. We moeten nu snel in actie komen want anders zal de impact op de levens van meisjes (en dat van iedereen om hen heen) verwoestend zijn.”
 

Lees verder

Indonesië: toename aantal kinderen dat reguliere vaccinaties mist door pandemie (26 juli)

Door de coronacrisis misten ongeveer 800.000 kinderen in Indonesië reguliere vaccinaties voor ziekten als mazelen, blijkt uit cijfers van de WHO en Unicef. Indonesië gaat gebukt onder een zware golf van coronabesmettingen en doden. Vorige week telde het land het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen ter wereld. Als kinderen zich niet laten vaccineren tegen infectieziekten als mazelen, groeit de kans op een nieuwe gezondheidscrisis. Dr. Yasir Arafat, gezondheids- en voedingsadviseur voor Save the Children in Azië: “Honderdduizenden levens komen zo in gevaar. De vooruitgang die afgelopen jaren op gezondheidszorg is geboekt, gaat zo verloren. In een tijd waarin het land al moeite heeft om COVID-19 onder controle te krijgen, is een grote uitbraak van infectieziekten het laatste wat Indonesië nodig heeft.” Om de druk op de gezondheidszorg te verminderen, is het van cruciaal beland dat reguliere vaccinaties doorgaan.  

Lees meer

Oproep: zorg voor kinderen die een of beide ouders verloren aan Covid-19 (21 juli)

Minstens 1,1 miljoen kinderen verloren tijdens de Covid-19 pandemie ten minste een ouder of grootouder, blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in de Lancet. Een wake-up call noemt Save the Children deze uitkomsten. “Deze kinderen moeten beschermd worden, zodat ze niet nog verder slachtoffer worden van honger, misbruik, armoede of uitbuiting.” Volgens Save the Children zijn de levensomstandigheden voor kinderen er door de coronapandemie wereldwijd op achteruit gegaan. “De vooruitgang die we afgelopen jaren boekten om de meest kwetsbaren te beschermen, wordt nu flink ondermijnd. De gezondheidszorg is op veel plekken ingestort. Veel gezinnen die al in armoede leefden, hebben nog minder om rond te komen. Daarbovenop zijn honderd miljoenen kinderen niet naar school gegaan, waardoor het risico op kinderarbeid, kindhuwelijken en zwangerschappen op jonge leeftijd zijn toegenomen.” Save the Children roept regeringen wereldwijd op weeskinderen in bescherming te nemen en voor hen te zorgen.   

Lees meer

Delta-variant in Zuidoost-Azie: het ergste moet nog komen (19 juli)

Zuidoost-Azië is hard op weg om uit te groeien tot de regio waar het aantal coronabesmettingen het snelst stijgt. Het aantal coronadoden stijgt hier sneller dan in andere zwaar getroffen gebieden, zoals Latijns-Amerika en India. Save the Children is zeer bezorgd over de catastrofale gevolgen voor kinderen. De snel verspreidende Delta-variant, gecombineerd met een langzame uitrol van vaccins in het grootste deel van de regio, zorgde afgelopen week voor een stijging van het aantal doden met ongeveer 37 procent, tot 127.000 per dag. 
  
Dr. Yasir Arafat is een arts en adviseert Save the Children in Azië: “COVID-19 verspreidt zich als een lopend vuurtje in Zuidoost-Azië, en het ergste moet nog komen. Zuidoost-Azië is een van de minst gevaccineerde regio's ter wereld. Het heeft ook een extreem lage testsnelheid, dus het is waarschijnlijk dat de zaken nog erger zijn dan wat nu bekend is.” Niet alleen zien landen als Indonesië recordaantallen kinderen sterven aan het virus, ook stijgt het aantal kinderen dat niet wordt gevaccineerd of voldoende voedsel krijgt alarmerend snel.  
 
Save the Children roept op tot onmiddellijke actie om de wereldwijde vaccinkloof tussen rijke landen en armere landen te dichten. Ze pleit ervoor dat landen toegang hebben tot vaccins via COVAX en dat landen kennis, informatie en technologie krijgen om het vaccin zelf te produceren. 
 

Lees meer

Indonesië zoekt dringend naar gezinnen voor opvang weeskinderen door COVID-19 (15 juli)

Indonesië telt meer dan 70.000 slachtoffers die als gevolg van COVID-19 zijn overleden. Maatschappelijke werkers zien het aantal weeskinderen die zorg nodig hebben hierdoor oplopen. Als ouders of een van de ouders wegvallen, wordt de kans groter dat achtergebleven kinderen op jonge leeftijd trouwen, zelf aan het werk moeten of in een weeshuis terechtkomen omdat er niet genoeg geld is om voor het kind te zorgen. Dit komt bovenop het verdriet en trauma dat kinderen mogelijk oplopen nadat ze hun ouders hebben zien lijden. Save the Children helpt met de opvang en het vinden van een thuis voor weeskinderen. Dit gebeurt zoveel mogelijk bij familie en nabestaanden, geregistreerde voogden of pleeggezinnen. Dino Satria, hoofd van het noodhulpprogramma bij Save the Children Indonesie: “In een omgeving van een gezin of familie zijn kinderen veel beter af. Hier kunnen ze zich veilig en geliefd voelen.” Save the Children vreest dat het aantal weeskinderen de komende tijd blijft oplopen.  

Lees meer

Indonesië: Twaalf procent van corona-patiënten is kind (5 juli):

Save the Children maakt zich grote zorgen over de hoge besmettingscijfers onder kinderen. Bijna 260.000 van de 2,2 miljoen bevestigde corona-patiënten zijn kinderen jonger dan 18 jaar zijn. Naar schatting zijn meer dan 600 kinderen overleden. De redenen voor de piek in kinderinfecties en sterfgevallen moeten nog worden vastgesteld.

De organisatie dringt er bij de Indonesische regering op aan haar vaccinatie- en testprogramma's voor COVID-19 op te voeren en ervoor te zorgen dat kinderen weer naar school kunnen gaan wanneer dat veilig is. Save the Children waarschuwt dat kinderen die niet naar school gaan niet alleen leren, ze lopen ook een verhoogd risico op misbruik zoals huiselijk geweld, kinderarbeid of kindhuwelijken.

Meer zuurstof en meer vaccins zijn dringend nodig. Save the Children levert nu tenten aan ziekenhuizen in Jakarta en Bandung die geen bedden meer hebben. De organisatie verstrekt ook persoonlijke beschermingsmiddelen voor gezondheidswerkers.
 

Lees meer

G7: Echte verandering voor kinderen tijdens pandemie blijven uit (13 juni):

“Sinds de zeven grootste industrielanden in het Westen twee jaar geleden voor het laatst bijeenkwamen, zijn de levens van kinderen door Covid-19 op zijn kop gezet. Dit zou de eerste grote top over het herstel zijn, maar dat was het niet. Miljoenen kinderen gingen wereldwijd als gevolg van de pandemie meer dan een jaar niet naar school of stopten vroegtijdig met school. In plaats van een plan om ze allemaal veilig terug naar school te krijgen, is er een groot tekort aan geld voor onderwijs. In plaats van een plan om iedereen voor het einde van 2022 te vaccineren, komen de miljard prikken die de G7 wil leveren, een jaar te laat. Er is nog zoveel te doen om van 2021 een jaar van echte verandering voor kinderen te maken.” Kirsty McNeill, beleids- en campagnedirecteur bij Save the Children.

Lees meer

Afghanistan zit zonder vaccinaties en gaat gebukt onder derde coronagolf (10 juni):

Er zijn dringend meer vaccinaties en meer internationale aandacht voor de situatie in Afghanistan nodig. Daartoe roept Save the Children op, nu het land gebukt gaat onder een derde golf. Afghanistan is door zijn voorraden van vaccinaties heen. De door de WHO beloofde doses zijn in ieder geval tot augustus uitgesteld. Sinds 1 mei is het aantal besmettingen met 740 procent gestegen. Minder dan één procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

Eind mei, slechts zes weken nadat de scholen begin maart weer opengingen, kondigde de regering opnieuw de sluiting van scholen aan. Naar schatting misten kinderen in Afghanistan al 13 procent van hun scholing. Dit cijfer lag voor meisjes zelfs nog hoger (21 procent). Dit aantal zal door de sluiting en derde golf waarschijnlijk toenemen, waarbij het onwaarschijnlijk is dat veel kinderen ooit weer naar school teruggaan. De mogelijkheden voor leren op afstand zijn in Afghanistan uiterst beperkt. Veel kinderen hebben weinig tot geen toegang tot internet of technologie waarmee ze kunnen leren.

 Athena Rayburn, directeur lobby en communicatie bij Save the Children in Afghanistan: “Het zijn de kinderen die de prijs betalen. De derde golf en de sluiting van de scholen zullen ernstige gevolgen hebben voor kinderen van wie het leervermogen al is verstoord door jarenlange oorlog. Afgelopen jaar hebben we geleerd dat niemand van ons voor COVID-19 veilig is totdat we allemaal veilig zijn. Om de toekomst van Afghaanse kinderen te beschermen en om voor iedereen een echt einde aan deze pandemie te maken, moeten er dringend vaccins aan Afghanistan worden verstrekt.”

Lees meer

Kinderen uit armere landen tijdens pandemie het hardst geraakt door schoolsluitingen (10 juni):

De impact van schoolsluitingen als gevolg van de pandemie is op kinderen uit armere landen veel groter geweest dan kinderen uit rijkere landen. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van Save the Children. Kinderen uit armere landen gingen tijdens de pandemie 66 procent minder vaker naar school in vergelijking met hun leeftijdsgenoten uit rijkere landen. Vooral meisjes misten veel van hun schooldagen. Zij misten gemiddeld 22 procent meer dagen op school dan jongens. Zo misten kinderen in Burkina Faso gemiddeld 20 procent van hun totale schooltijd, in Afghanistan lag dit getal op 13 procent en in Guinee op 22 procent. Werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk veel hoger omdat niet alle verloren schooldagen bekend zijn. 
Het leven van vooral meisjes kan volledig veranderen als ze niet meer naar school gaan. Naar schatting lopen 2,5 miljoen meisjes het risico om op jonge leeftijd te trouwen. Geschat wordt dat het aantal tienerzwangerschappen in 2020 met maximaal een miljoen toenam.
 
Save the Children roept regeringen op hun onderwijsbudgetten te verhogen en 5 miljard dollar voor de komende vijf jaar beschikbaar te stellen voor onderwijs. Ook moet dringend gewerkt worden aan een echte wereldwijde vaccinatiedekking.

Lees meer

“Oproep regeringen: hef wereldwijde ongelijkheid in bestrijden pandemie op” (5 juni):

In een tijd waarin de wereld zou moeten samenwerken om een wereldwijde bedreiging voor de gezondheid aan te pakken, brengt de pandemie juist de ongelijkheid in de wereld aan het licht. Terwijl sommige landen langzaam terugkeren naar ‘normaal’, gaan veel andere landen gebukt onder een tweede of derde coronagolf. Rijkere landen hebben veel betere toegang tot testen, zuurstof en vaccins. Zij kochten twee derde van de wereldwijde vaccinvoorraad op. Save the Children roept regeringen tijdens de G7 en de World Health Assembly op vaccinaties en de leveringskosten aan armere landen volledig te financieren en beschikbaar te stellen. Ook het delen van gezondheidstechnologie, intellectueel eigendom en gegevens moet beschikbaar worden gemaakt. Lees hier het volledige opiniestuk van Inger Ashing, CEO van Save the Children.

Lees meer

Duizenden levens op het spel in Nepal door groot tekort aan testen, zuurstof en vaccinaties (28 mei)

Duizenden levens staan in Nepal op het spel door een tekort aan coronatesten, zuurstof, vaccinaties en een kwetsbaar gezondheidssysteem, waarschuwt Save the Children vandaag. Het aantal mensen dat is overleden aan Covid-19 ten opzichte van de totaalbevolking ligt in Nepal inmiddels hoger dan in India. Save the Children maakt zich grote zorgen over de impact van de crisis op kinderen. Velen verloren hun ouders aan het virus of lopen het risico nog verder in armoede en honger meegesleurd te worden omdat hun ouders hun baan als gevolg van de pandemie verloren. Kinderen gaan al meer dan een maand niet naar school.

Save the Children doneert 20.700 snelle testkits, 52 zuurstofconcentratoren en andere levensreddende apparatuur aan ziekenhuizen en quarantainecentra. Ook leren we kinderen en hun families hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen Covid-19. We roepen de internationale gemeenschap op de levering van vaccins te versnellen door hun overschot te doneren, zodat de regering in Nepal verder kan gaan met vaccineren.

Lees meer

India zet zich schrap voor cycloon Yaas te midden van COVID-19-chaos (25 mei):

Save the Children maakt zich grote zorgen dat het aantal Covid-19 infecties verder zal oplopen, nu mensen hun huis ontvluchten voor cycloon Yaas. Veel cycloonopvangcentra worden momenteel gebruikt als Covid-19-zorgcentra, waardoor de beschikbare ruimte voor mensen die een plek zoeken om te schuilen, wordt beperkt.

Chittapriyo Sadhu, adjunct-directeur van programma’s bij Save the Children India: “Honderdduizenden kinderen en hun families lopen het risico dakloos te worden en worden gedwongen om buiten of bij familie en vrienden te slapen. Hierdoor kunnen ze zich niet houden aan de richtlijnen voor afstand en lopen ze het risico blootgesteld te worden aan het virus. Duizenden huizen kunnen door de cycloon vernietigd worden, evenals enorme stukken akkerland en boerderijdieren die gezinnen gebruiken voor de productie van voedsel. We maken ons grote zorgen dat als gezinnen hun inkomen verliezen, dit ertoe zal leiden dat meer kinderen worden uitgehuwelijkt of tot kinderarbeid worden gedwongen. Kinderhandel is wijdverbreid in dit deel van het land en wanneer een ramp toeslaat, lopen kinderen een nog groter risico op uitbuiting.”

Lees meer