De Pippi’s van nu
zijn echte helden

Kinderen op de vlucht

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat het eerste Pippi Langkous-boek van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren uitkwam. Ter ere van dit jubileum slaan The Astrid Lindgren Company en Save the Children de handen ineen. Samen lanceren we de internationale campagne: “Pippi of Today”, waarin we aandacht vragen voor de helden van nu: kinderen op de vlucht of met een vluchtachtergrond. Door samen te werken met het sterkste meisje ter wereld willen we TeamUp voor nog meer kinderen mogelijk maken.

'Als ik politici iets mocht vertellen...'

'De situatie in Venezuela is heel moeilijk,’ vertelt de 12-jarige Claudia. ‘Als ik politici in Venezuela én Colombia iets mocht zeggen, dan zou ik beiden vragen om te stoppen met haten en met elkaar te gaan praten.’

Claudia is vanuit Venezuela gevlucht naar buurland Colombia, zonder haar moeder en zusje. Claudia leeft met een vriendin van de familie. Ze gaat niet naar school, maar bezoekt wel regelmatig de Child Friendly Spaces van Save the Children waar de TeamUp-activiteiten plaatsvinden. ‘Ik maak me het meest zorgen over m’n zusje, zij is nog zo klein en leeft op straat met m’n moeder.'

'We hebben geen moment gelachen...'

De 14-jarige Yonas ontvluchtte met zijn drie broers, zusje en ouders het totalitaire regime in Eritrea: ‘Samen met mijn moeder, broertjes en zusje heb ik uren gelopen. Ik had mijn broertje op mijn rug. Als iemand ons zou horen, zouden we moeten betalen. We waren heel stil en hebben geen moment gelachen.’
 
Na vier zware jaren was het gezin eindelijk weer compleet. Eenmaal veilig in Nederland begon de verwerking van traumatische ervaringen. In het noorden van het land heeft het gezin een nieuw, veilig thuis gevonden. Zijn juf ziet duidelijk een positief effect van TeamUp op Yonas. ‘In het begin kon hij heel agressief reageren op een ander kind. De activiteiten laten hem ontspannen. Op speelse wijze leert hij zijn gevoelens te beheersen en om te zetten in positief gedrag. Zo liep hij laatst op een groepje af en zei: ‘Jongens, geen ruzie maken, we gaan sámen spelen.' Hij pakte de basketbal, nam de leiding in het groepje en het werd een prachtig spel.

 

Veerkracht versterken

Kinderen die gevlucht zijn hebben veel meegemaakt. In hun thuisland en tijdens de reis zijn ze blootgesteld aan oorlog, geweld en stressvolle situaties. Save the Children helpt deze kinderen om zich zo snel mogelijk weer kind te voelen. Dit doen we bijvoorbeeld met TeamUp, een programma in samenwerking met Unicef en War Child. TeamUp biedt kinderen tussen de zes en achttien jaar de kans om samen te sporten, te bewegen en spelletjes te doen. De activiteiten dragen bij aan stabiliteit en structuur voor kinderen en versterken hun veerkracht.

Wie is Pippi?

Pippi Langkous is het sterkste meisje ter wereld. Ze kan niet alleen een paard optillen, ze weet ook altijd en overal iets van te maken. Zelfs wanneer de omstandigheden niet even makkelijk zijn. Zo belandt Pippi op haar negende in een vreemd land, zonder ouders en zonder vriendjes. Maar binnen de kortste keren vindt ze een huis en maakt ze nieuwe vrienden. Dat vergt veerkracht, doorzettingsvermogen en positiviteit. Eigenschappen die ieder kind in zich heeft. In ieder kind schuilt een Pippi.

Koop Pippi's nieuwe boek en steun kinderen op de vlucht

Om Pippi's verjaardag te vieren verschijnt op 3 juni het boek 'Pippi Langkous is jarig,' een speciale verjaardagseditie van het boek van Astrid Lindgren. Als je dit boek koopt, geniet je van de stoere verhalen van Pippi en steun je gelijk kinderen die op de vlucht zijn of waren. Juist zij verdienen de kans om weer richting te geven aan hun eigen leven en om hun geluk terug te vinden. Want de Pippi's of Today zijn echte helden.

Koop het boek nu

Over Astrid Lindgren en Pippi Langkous

Astrid Lindgren is een van de bekendste schrijfsters ter wereld. Haar eerste boek, Pippi Langkous, komt uit in 1945. De boeken zijn in 49 talen vertaald. Ook zijn er films, musicals en toneelstukken gemaakt. Met haar oranje vlechten, neus vol sproetjes en bovenmenselijke krachten groeit Pippi Langkous uit tot een voorbeeld voor velen.

Pippi's van nu

Ze heeft jouw hulp nodig

Doneer nu