Save the Children: klaar om slachtoffers Irma te helpen

Save the Children staat klaar om de slachtoffers te helpen van de allesverwoestende orkaan Irma, die door het Caribische gebied raasde. Duizenden kinderen zijn getroffen door het natuurgeweld.

Woensdag is een speciaal noodhulpteam naar de regio afgereisd om onze lokale collega's te ondersteunen en een inschatting te maken van wat er nodig is in de verschillende getroffen landen. Daarbij ligt de focus op de opvang, de gezondheid en de veiligheid van kinderen. Die zijn in de nasleep van dit soort rampen extra kwetsbaar vanwege bijvoorbeeld voedseltekorten en de uitbraak van ziekten. Zelfs als de orkaan niet direct over land trekt, kunnen zware rukwinden en regens nog steeds voor enorme schade zorgen.

Wat de precieze schade is die de categorie 5-storm heeft aangericht, de zwaarste ooit gemeten in het gebied, is nog onzeker. Het is echter duidelijk dat het eiland Sint Maarten heel hard is getroffen en dat een groot deel van de gebouwen zwaar beschadigd is. Op de Domincaanse Republiek zijn enkele duizenden mensen op de vlucht gegaan voor het natuurgeweld. In het kwetsbare Ha├»ti, dat nog bij aan het komen is van orkaan Matthew van een jaar terug, werden scholen gesloten en zijn honderden schuilgelegenheden opgesteld.

Bij stormen als deze raken vaak ook ziekenhuizen en kliniekjes zwaar beschadigd, terwijl medische zorg juist op deze momenten letterlijk van levensbelang is. Om gewonden te verzorgen, maar ook om de uitbraak van ziektes te voorkomen. Elk uur dat hulp uitblijft, kunnen kinderen lijden of zelfs sterven.

Het is van het grootste belang om snel te reageren, en dat is de reden dat het noodhulpteam vooruit gestuurd is om onze lokale medewerkers bij te staan met hun expertise.