Honger in de Hoorn van Afrika

In de door extreme droogte geteisterde gebieden in Ethiopië, Kenia en Somalië sterft waarschijnlijk elke 48 seconden één persoon door honger. Het aantal mensen dat te maken krijgt met extreme honger in deze drie landen is sinds vorig jaar meer dan verdubbeld – van meer dan 10 miljoen tot meer dan 23 miljoen vandaag.  

Noodzakelijke hulpbudgetten worden amper gefinancierd. Er is 4,4 miljard dollar nodig om de hongercrisis af te wenden, maar op dit moment wordt slechts twee procent daarvan door de internationale gemeenschap gefinancierd. Andere crises, zoals de oorlog in Oekraïne, verergeren ondertussen de hongercrisis in de Hoorn van Afrika, omdat een groot deel van de tarwe-import uit Rusland en Oekraïne afkomstig is.   

Martine Bergwerff, coördinator van het humanitaire team van Save the Children Nederland: “ 

“Wat de situatie in de Hoorn van Afrika op dit moment zo uitzonderlijk zorgelijk maakt is dat de directe gevolgen van conflicten, klimaatverandering en de pandemie tezamen een levensgevaarlijke combinatie vormen in deze regio. De mensen hebben hier al jaren te maken met extreme droogte en tekorten, waardoor alle reserves nu echt op zijn. De oorlog in Oekraïne verergert de voedseltekorten én zorgt voor minder aandacht van de internationale gemeenschap”.  

Geschiedenis herhaalt zich 

Meer dan tien jaar geleden, in 2011, werd dezelfde regio ook getroffen door een hongersnood waarbij meer dan 260.000 mensen in Somalië omkwamen. De helft van hen waren kinderen onder de vijf jaar. De wereldgemeenschap reageerde toen te laat en te traag. Ondanks een verbeterde reactie op de droogte in Oost-Afrika in 2017, waardoor een wijdverbreide hongersnood werd voorkomen, reageert de internationale gemeenschap nu weer te laat om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen. We stevenen af op een grotere ramp dan in 2011 als er niet snel middelen komen om deze noden op korte en lange termijn op te lossen. 

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Doneer nu

Lees het laatste nieuws uit Ethiopië

08-SEP-2023

Via de kamelenbibliotheek kunnen kinderen in moeilijk bereikbare gebieden lezen

31-DEC-2022

10 positieve veranderingen in 2022

08-AUG-2022

DRA biedt noodhulp in Ethiopië

Lees het laatste nieuws uit Somalië

19-JAN-2023

Beste wereldleiders, steun Somalische kinderen

18-NOV-2022

Somalische families rouwen om hun kinderen: “Ik sta in brand”

03-NOV-2022

DRA biedt noodhulp in Somalië

Uw gift is hard nodig voor deze kinderen

In de door extreme droogte geteisterde gebieden in Ethiopië, Kenia en Somalië sterft waarschijnlijk elke 48 seconden één persoon door honger. 

We werken samen met lokale organisaties, waardoor we toegang krijgen tot moeilijk bereikbare gemeenschappen.   

Dankzij het KinderNoodhulpFonds kunnen we snel financiële middelen beschikbaar maken, om humanitaire operaties – waar ook ter wereld – te ondersteunen. Zo verlenen we noodhulp, denk aan het uitdelen van voedsel, water en contant geld en het geven van psychosociale steun aan kinderen. Met dit fonds kunnen onze lokale teams snel, onafhankelijk en adequaat reageren. Zo zijn wij in staat om op de meest cruciale momenten van hun leven, kinderen de hulp te bieden die zij nodig hebben. Onvoorwaardelijk. 

Waar de crisis het grootst is, zijn wij er voor de allerkleinsten. Onvoorwaardelijk.

Save the Children.

Ja, ik doneer

Wanneer hongersnood?

Er bestaan veel vragen over de term 'hongersnood'. Wat is het eigenlijk en wanneer kan je iets een hongersnood noemen? Dit zijn 10 dingen die je moet weten over een hongersnood. 

lees meer

Onderzoek: Dangerous Delay 2: The Cost of Inaction

Save the Children lanceerde in mei 2022 samen met Oxfam Novib het onderzoek “Dangerous Delay 2: The Cost of Inaction”. Hierin zijn de veranderingen van het humanitaire hulpsysteem sinds 2011 onderzocht. Het rapport roept op tot dringende actie om de catastrofale hongercrisis in Oost-Afrika aan te pakken. De belangrijkste aanbevelingen van het rapport zijn: 

  • Om nu levens te helpen redden, moeten de leiders van de G7 en het Westen onmiddellijk geld beschikbaar stellen om tegemoet te komen aan de VN-oproep van $ 4,4 miljard voor Kenia, Ethiopië en Somalië.  

  • Donoren moeten garanderen dat ten minste 25 procent van het geld naar lokale organisaties gaat die centraal staan in de respons op deze crisis.  

  • Regeringen van Kenia, Ethiopië en Somalië moeten hun sociale zorg opschalen om mensen te helpen het hoofd te bieden aan de effecten van deze crisis. Ze zouden minstens 10 procent van hun budget in landbouw moeten investeren, met bijzondere aandacht voor kleine boeren en vrouwelijke boeren, zoals afgesproken in de Malabo-verklaring van de Afrikaanse Unie van 2014.  

  • Nationale regeringen moeten voorrang geven aan levens boven politiek, door vroegtijdige waarschuwingen te erkennen en ernaar te handelen. Ze moeten sneller nationale noodsituaties melden, nationale middelen verschuiven naar de meest behoeftigen en investeren in maatregelen om de effecten van klimaatverandering te verminderen.  

  • Rijke, vervuilende landen moeten Oost-Afrika betalen voor het verlies en de schade geleden door klimaatverandering. Ze moeten ook de schulden, gemaakt door deze landen voor de periode 2021-2022, kwijtschelden zodat de getroffen landen financiële middelen vrij kunnen maken om mensen te ondersteunen bij het zich aanpassen aan klimaatverandering. 

Persoonlijk verhaal: Leylo (28) uit Somalië

Leylo (28) arriveerde in een ontheemdenkamp in het zuidwesten van Somalië, samen met haar zeven kinderen, in de leeftijd van vier maanden tot 12 jaar. Ze moesten drie dagen lopen, af en toe kregen ze een lift op een ezelkar. Ze zijn gevlucht vanwege de droogte. Door de droogte groeiden er geen groenten en sorghum meer op hun kleine stukje land. Ook kwamen hun drie geiten om. Leylo vertelt: “Deze droogte is de ergste die ik ooit heb meegemaakt. Ik heb nog nooit mijn huis hoeven verlaten, maar deze keer hadden we absoluut niets meer. Het was echt moeilijk voor mijn kinderen om te vertrekken omdat ze nog nooit hebben gereisd. Maar ik was bang dat ik ze geen eten kon geven en dat ze ziek zouden worden”. 

Onze reddingsteams werken in de Hoorn van Afrika en Zuid-Soedan om kinderen die getroffen zijn door de crisis te helpen. We zorgen voor levensreddende medische zorg, mobiele klinieken en voedingshulp. Maar we hebben dringend hulp nodig om gezinnen zoals die van Leylo te kunnen bereiken. Doneer vandaag nog!

>