Honger in de Hoorn van Afrika
In de door extreme droogte geteisterde gebieden in Ethiopië, Kenia en Somalië sterft waarschijnlijk elke 48 seconden één persoon door honger. Het aantal mensen dat te maken krijgt met extreme honger in deze drie landen is sinds vorig jaar meer dan verdubbeld – van meer dan 10 miljoen tot meer dan 23 miljoen vandaag.
Noodzakelijke hulpbudgetten worden amper gefinancierd. Er is 4,4 miljard dollar nodig om de hongercrisis af te wenden, maar op dit moment wordt slechts twee procent daarvan door de internationale gemeenschap gefinancierd. Andere crises, zoals de oorlog in Oekraïne, verergeren ondertussen de hongercrisis in de Hoorn van Afrika, omdat een groot deel van de tarwe-import uit Rusland en Oekraïne afkomstig is.
Martine Bergwerff, coördinator van het humanitaire team van Save the Children Nederland: “
“Wat de situatie in de Hoorn van Afrika op dit moment zo uitzonderlijk zorgelijk maakt is dat de directe gevolgen van conflicten, klimaatverandering en de pandemie tezamen een levensgevaarlijke combinatie vormen in deze regio. De mensen hebben hier al jaren te maken met extreme droogte en tekorten, waardoor alle reserves nu echt op zijn. De oorlog in Oekraïne verergert de voedseltekorten én zorgt voor minder aandacht van de internationale gemeenschap”.
Geschiedenis herhaalt zich
Meer dan tien jaar geleden, in 2011, werd dezelfde regio ook getroffen door een hongersnood waarbij meer dan 260.000 mensen in Somalië omkwamen. De helft van hen waren kinderen onder de vijf jaar. De wereldgemeenschap reageerde toen te laat en te traag. Ondanks een verbeterde reactie op de droogte in Oost-Afrika in 2017, waardoor een wijdverbreide hongersnood werd voorkomen, reageert de internationale gemeenschap nu weer te laat om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen. We stevenen af op een grotere ramp dan in 2011 als er niet snel middelen komen om deze noden op korte en lange termijn op te lossen.