Help slachtoffers hongersnood Oost-Afrika

Kinderen in Ethiopië, Kenia en Somalië dreigen om te komen van de honger. We kunnen en mogen deze kinderen in de Hoorn van Afrika simpelweg niet aan hun lot overlaten.

“De laatste keer dat Somalië getroffen werd door een hongersnood, stierven een kwart miljoen mensen”, zegt Hassan Saadi Noor, directeur van Save the Children in Somalië. “We kunnen dit niet opnieuw laten gebeuren - we moeten nú in actie komen om een ramp te voorkomen.
 

Red levens. Geef voor eten.

Geef nu

Dagenlang zonder eten
Gezinnen in de zwaarst getroffen gebieden moeten het naar verluidt dagen zonder voedsel stellen.
Iftin Yusuf Mohamed, verpleegkundige in de moeder- en kindkliniek in Yaka (Somalië), vertelde ons dat de situatie voor kinderen met de dag verslechtert. 

Verpleegkundige Iftin Yusuf Mohamed in een moeder- en kindkliniek in Yaka, Puntland (Somalië)

“Er is een tekort aan voedsel, medicijnen en water. Als we het nu niet krijgen, staan we voor een menselijke tragedie met hoge sterftecijfers.”

Verpleegkundige Iftin Yusuf Mohamed in een moeder- en kindkliniek in Yaka, Puntland (Somalië)

Tien maanden en al ondervoed
Nadat 48 van hun 50 schapen gestorven waren, moesten Amina en haar gezin hun huis verlaten op zoek naar voedsel. Haar tien maanden oude pleegdochtertje Aasiya is ernstig verzwakt door ondervoeding. "Dit kleintje is al ziek sinds haar geboorte," zegt ze. "Ik ben overal geweest en nam haar mee naar elk ziekenhuis, maar helaas wordt ze niet beter."
Nu wordt baby Aasiya behandeld in een door ons ondersteunde kliniek in Yaka, Puntland (Somalië).

Huilen van de honger
Maar de andere kinderen van Amina worstelen ook met de honger, en ze maakt zich zorgen over hoe ze genoeg voedsel voor hen kan vinden. "Het gevoel dat je niets hebt om je kinderen te geven om hen te kalmeren is niet beschrijven", zegt ze. "Ze vragen om eten, maar je hebt niks en bent gewoon machteloos en wanhopig... Ze huilen allemaal van de honger."

Binnenkort is er helemaal niets meer
De vooruitzichten zijn somber voor Amina en haar gezin. "Op dit moment is er overal droogte en hongersnood", zegt ze. "Alle koeien, kamelen, schapen gaan dood. Mensen zijn al sinds het begin van de droogte aan het worstelen: geen gewassen, geen eten, onze geiten stopten met het geven van melk. Als er niet snel regen valt, blijft er niets meer over."

Guvia wordt maar niet beter
De anderhalf jaar oude Guvia uit Zuid-Soedan is door gezondheidswerkers naar het stabilisatiecentrum van Save the Children in Kapoeta verwezen, omdat ze continu moest overgeven en diarree had. Het meisje is negen dagen in het centrum geweest, en ondanks medicijnen, therapeutische melk en vast voedsel, verbeterde haar situatie niet. Ze had nog steeds ernstige diarree en haar gewicht was nog niet toegenomen.

Kinderen kunnen in principe 7 tot 10 dagen in het stabilisatiecentrum blijven. Maar in de praktijk blijven ze vaak langer. Als er binnen een week geen verbetering optreedt, helpt het personeel bij de doorverwijzing naar andere relevante medische voorzieningen. Medewerkers van Save the Children hebben Guvia en haar moeder naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht voor verdere onderzoeken. 

Ik kan de dokters niet genoeg bedanken
Ook de 15 maanden oude Abdifatax is ernstig verzwakt door ondervoeding. Hij was zo ziek dat het team in het ziekenhuis een sonde in zijn maag moest inbrengen om ervoor te zorgen dat hij voeding binnenkreeg.

Zijn vader Mohamed vertelt: "Toen hij zo’n twee weken ziek was, zag mijn zoon er zwaar ondervoed uit. Hij moest continu overgeven en had diarree. Inmiddels is hij drie dagen in het ziekenhuis en er is een groot verschil tussen hoe hij was toen ik hem bracht en nu. Ik kan de artsen en verpleegkundigen hier niet genoeg bedanken. Ze zijn er allemaal voor Abdifatax en houden hem goed in de gaten. Ze geven hem medicijnen en checken elk uur hoe het met hem gaat."
 

Onze reddingsteams werken in de Hoorn van Afrika en Zuid-Soedan om kinderen die getroffen zijn door de crisis te helpen. We zorgen voor levensreddende medische zorg, mobiele klinieken en voedingshulp. Maar we hebben dringend hulp nodig om meer kinderen als Aasiya, Guvia en Abdifatax te kunnen bereiken. Doneer vandaag nog!