Stop kindhuwelijken in Afghanistan

Save the Children dringt er bij de Afghaanse regering op aan een einde te maken aan de praktijk van kindhuwelijken, nadat vorige week een zwanger 14-jarig meisje in brand werd gestoken en overleed in het ziekenhuis. Volgens berichten in de media was Zahra al meerdere jaren getrouwd en was ze vier maanden zwanger toen ze stierf. De precieze toedracht van haar dood wordt nog onderzocht.

“Dit is een hartverscheurende situatie, het lijden van Zahra gaat elk voorstellingsvermogen te boven”, zegt Ana Maria Locsin van Save the Children Afghanistan. “Zahra is een extreem geval van wat er kan gebeuren als een kind met geweld wordt uitgehuwelijkt. Maar we weten dat haar huwelijk niet uniek was. Het komt maar al te vaak voor op veel plekken in het land."

Volgens de Afghaanse wet mogen meisjes trouwen vanaf hun zestiende, maar 15 procent van de Afghaanse vrouwen onder de 50 jaar trouwde vóór hun 15de verjaardag. Bijna de helft was getrouwd voordat ze 18 waren. “Save the Children dringt er bij de Afghaanse overheid op aan ervoor te zorgen dat meisjes als Zahra thuis kunnen blijven bij hun families, waar ze thuishoren en waar ze beschermd worden”, aldus mevrouw Locsin.

“Dit is zo'n fundamentele schending van de rechten van een kind. Zahra en zo veel andere kinderen die worden uitgehuwelijkt worden beroofd van hun recht op onderwijs, veiligheid en de mogelijkheid om keuzes te maken over hun toekomst. Laat de zaak van Zahra een katalysator worden voor verandering. Zodat andere kinderen niet het slachtoffer worden van hetzelfde lot." Kindhuwelijken in Afghanistan hangen sterk samen met het onderwijsniveau. Jonge vrouwen zonder opleiding lopen meer dan drie keer zoveel kans om te trouwen vóór hun achttiende dan leeftijdsgenoten die voortgezet onderwijs of hoger afrondden.

Niet alleen in Afghanistan maar ook in India, Pakistan, Niger, Mali en Malawi vecht Save the Children tegen kindhuwelijken, als leidende organisatie in de More Than Brides alliantie die verder bestaat uit Simavi, Oxfam Novib en de Population Council. Als ze jong trouwen maken meisjes hun school niet af, zijn vrijwel kansloos op de arbeidsmarkt en ze lopen een groter risico om slachtoffer te worden van seksueel misbruik en geweld. Verder worden ze vaak heel jong zwanger en lopen een hoger risico om te overlijden tijdens de bevalling. Daarom leert de alliantie jongeren over hun rechten en geeft ze toegang tot onderwijs en tot diensten die bescherming bieden. Zowel lokale gemeenschappen als de overheid worden betrokken bij het gevecht tegen kindhuwelijken.