Skip to main content
moses speelt voetbal

Save the Children: Hoofdsponsor van kinderen

Deze sportzomer verdienen kinderen een podiumplek

Deze sportzomer vieren we niet alleen de prestaties van atleten op het veld, maar ook de ware kampioenen daarbuiten: kinderen. Terwijl de wereld toekijkt naar sportevenementen en atleten die strijden voor goud, zetten kinderen wereldwijd elke dag topprestaties neer. Ondanks oorlog, honger en natuurrampen blijven zij vechten en tonen een ongelooflijke veerkracht. Hun doorzettingsvermogen is een inspiratie voor ons allemaal.

Bij Save the Children geloven we dat kinderen een podiumplek verdienen. Altijd. Samen kunnen we hen de steun geven die ze nodig hebben om te groeien, te spelen en te leren in een veilige omgeving.

Wat is het belang van sport? 
Sport en spel kan kinderen op heel veel manieren helpen. Het is goed voor je lichamelijke gezondheid en verbetert coördinatie en balans. Maar lichamelijke activiteit heeft ook positief effect op de mentale en emotionele gezondheid. Het kan leiden tot betere nachtrust, een groter vermogen om te ontspannen, verbeterde sociale vaardigheden. Meer dan de helft van mensen die elk jaar getroffen worden door noodsituaties zijn kinderen. Conflicten en andere crises kunnen hun emotioneel welzijn ernstig beïnvloeden.

Een kind dat te maken heeft gehad met trauma is meer geneigd om gedragsproblemen te vertonen. Sport kan een belangrijke rol hebben bij het verwerken van emotionele littekens die door oorlog en conflict zijn toegebracht. Sport stimuleert en motiveert om met andere kinderen samen te werken en vriendschappen te sluiten. 

 

Hoe helpen wij?

Wij hebben verschillende sport- en spelprogramma's om kinderen te helpen met het verwerken en reguleren van hun emoties. 

TeamUp

TeamUp draagt via spel en beweging bij aan het mentale welzijn van gevluchte kinderen in Nederland. Het programma is speciaal ontwikkeld door Save the Children, War Child en UNICEF Nederland voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Spelenderwijs leren kinderen bij TeamUp omgaan met emoties zoals angst, boosheid en verdriet. 

lees meer

Kindvriendelijke Ruimte

Kinderen horen veilig te kunnen spelen, leren en zichzelf te ontwikkelen. In noodsituaties lukt dat vaak niet. Daarom zorgen wij dat kinderen na een natuurramp of conflict terecht kunnen in Child Friendly Spaces; veilige speelplekken waar kinderen allerlei activiteiten kunnen doen en kunnen praten over hun ervaringen met onze hulpverleners. 

lees meer

Sportcarrousel

Jongeren tussen de 14 en 18 jaar in Asielzoekerscentra in Nederland krijgen via de sportcarrousel de kans om diverse sporten en sportclubs te ontdekken buiten het AZC. Jongeren willen zich graag verbinden aan de maatschappij en hebben behoefte aan activiteiten buiten de opvang. Daarom hebben wij de sportcarrousel pilot opgericht. Samen sporten, ontspannen en elkaar leren kennen staat centraal.

Lees meer

Sport in Gaza

Shadi speelt voetbal in Gaza
Credit(Photographer)
Sacha Myers


Shadi* is opgegroeid in Gaza met zijn ouders en zijn tweelingbroertje. Hij heeft al vier keer moeten vluchten sinds de oorlog in Gaza uitbrak op 7 oktober 2023. De leefomstandigheden in de tent zijn extreem zwaar. Er is geen elektriciteit, schoon drinkwater of sanitaire voorziening. Het gezin eet nu door de ernstige voedseltekorten vrijwel alleen voedsel uit blik. 

 

Het algehele welzijn van Shadi en zijn broertje staat onder grote druk. 90% van alle scholen zijn verwoest. Save the Children plaatst kindvriendelijke ruimten om te spelen en te leren. Kinderen in de overvolle opvangkampen krijgen hier ondersteuning om door middel van sport en spel weerbaar te blijven, en zich veilig te voelen. Voor Shadi is voetballen een kleine ontsnapping uit de realiteit. 

Peter speelt voetbal

Word ook hoofdsponsor van kinderen

Steun ons werk