Laos
Laos, officieel de Democratische Volksrepubliek Laos, is het enige land in Zuidoost-Azië dat niet aan zee grenst. Het land telt ruim 7 miljoen inwoners en is het meest dunbevolkte land in Zuidoost-Azië. Laos is bijna 6 keer zo groot als Nederland, maar slechts een klein gedeelte van het landoppervlak is vruchtbaar genoeg voor landbouw. De bevolking is zeer divers met 50 officieel erkende etnische groepen en met meer dan 200 verschillende talen en dialecten. Het is ook de jongste bevolking in Azië – de gemiddelde leeftijd in Laos is 23 jaar. Laos deelt grenzen en geschiedenis met China, Vietnam, Cambodja, Thailand en Myanmar. De gevolgen van deze geschiedenis zijn nog dagelijks te merken in Laos. Zo zijn sinds het einde van de Vietnamoorlog, ten minste 20.000 mensen omgekomen of gewond geraakt door de ongeveer 80 miljoen niet-ontplofte munitie, die nog steeds in Laos aanwezig is. Ongeveer 40% van de slachtoffers zijn kinderen.
De situatie in Laos
volgens de VN behoort Laos tot een van de minst ontwikkelde landen wereldwijd. Zo worden 33% van de kinderen onder 5 jaar geremd in hun groei en ontwikkeling, als gevolg van onvoldoende en niet gevarieerde voeding. Ook heeft Laos één van de hoogste kindersterftecijfers in Zuidoost-Azië; maar liefst 1 op de 22 kinderen komt te overlijden voor zijn of haar 5e verjaardag. Daarnaast heeft Laos één van de hoogste aantallen moedersterftes (185 per 100.000 geboortes), tienermoeders (83 per 1.000 geboortes) en kindhuwelijken in Zuidoost-Azië. 37% van de vrouwen tussen de 20 en 49 jaar trouwde voor hun 18e levensjaar. Tot slot is 28% van de kinderen in Laos betrokken bij enige vorm van kinderarbeid.
De afgelopen 20 jaar heeft het land echter belangrijke vooruitgang geboekt. Zo is armoede meer dan gehalveerd, van 46% in 1992 tot 18% in 2018 en is ondervoeding teruggedrongen. Daarnaast is de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon drinkwater verbeterd.
Ondanks de sociaaleconomische ontwikkelingen in het land, blijven er grote verschillen en ongelijkheid bestaan tussen verschillende etnische bevolkingsgroepen en genders.
De invloed van de COVID-19 pandemie op het land is groot. De pandemie en de maatregelen om het virus in te perken, hebben onder andere geleid tot de laagste economische groei in drie decennia (slechts 0,4% groei in 2020). Daarnaast laat klimaatverandering haar sporen na in Laos. 80% van de families in Laos is economisch afhankelijk van landbouw en leeft in landelijke gebieden. Deze families zijn extreem kwetsbaar voor voedselonzekerheid.
Save the Children in Laos
Save the Children begon haar activiteiten in Laos in 1987 en sindsdien hebben we een sterke reputatie opgebouwd als toonaangevend kinderrechtenorganisatie in het land. Al bijna 35 jaar werken we onvoorwaardelijk om kinderen te ondersteunen in verschillende sectoren, zoals onderwijs, gezondheidszorg, bescherming en participatie.
In 2021 hebben we 674.642 mensen bereikt met ons hulp, waaronder 322.286 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen in Laos:
- 184.557 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding
- 137.729 kinderen kregen toegang tot onderwijs
- 2.543 kinderen werken beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid
SCALING in Laos
Project naam: Partnership for Improved nutrition in Lao PDR Pillar 3 – Sustainable Change Achieved through Linking Improved Nutrition and Governance (SCALING)
Project locatie: In 420 dorpen in 14 districten in de provincies Huaphanh, Luang Namtha, Luang Prabang en Phongsaly in het noorden van Laos
'Ik heb na de training met mijn man gepraat'
Verhaal over mevrouw Pelu
Mevr. Pelu is 25 jaar en woont in een dorp in de provincie Phongsaly. Ze is getrouwd en heeft 3 kinderen, 2 meisjes en een jongen. Pelu kreeg de mogelijkheid om een Women Workload Reduction training in haar dorp te volgen. “Na de training heb ik met mijn man gepraat over een betere verdeling van de taken in ons gezin. Sindsdien zie ik hem steeds vaker helpen in het huishouden.”
'Tot nu toe heb ik ongeveer 300.000 KIP gespaard'
Verhaal over mevrouw Thong
Mevr. Thong woont in een dorp in de Huaphanh provincie. Zij is rijstboerin. "Onlangs was er een meeting over het vormen van een spaargroep, een zogeheten Village Savings & Loans Association (VSLA). Ik ben lid geworden. Tot nu toe heb ik ongeveer 300.000 KIP (30 euro) gestort en gespaard. In de toekomst hoop ik dat de VSLA in m’n dorp groter wordt, zodat leden geld kunnen blijven lenen.".
'Een toilet is ook veel meer hygiënisch'
Verhaal over meneer Sorh Korh
Meneer Sorh Korh is 26 jaar en woont in een dorp in de provincie Luang Namtha. Er zijn 7 personen in zijn familie. Voordat het SCALING project had hij geen toilet. Hij en zijn familie gingen naar het bos als ze hun behoeften moesten doen. “We hoeven nu niet meer het bos in of bang zijn dat we gebeten worden door insecten. Een toilet hebben is ook veel meer hygiënisch,’ vertelt Sorh Korh.
'We hoeven geen tijd meer te verspillen'
Verhaal over mevrouw Arsorh
Arsorh woont in een dorp in de Luang Namtha provincie met haar man en 4 kinderen. Haar gezin besloot een waterfilterset te kopen, deze kost 250.000 KIP (28 euro). Arsorh vertelt hierover: “Sinds de waterfilter hebben we genoeg veilig drinkwater in huis. We hoeven geen tijd meer te verspillen aan het koken van water of aan drinkwater uit de winkel 5 kilometer verderop.”
Projectdetails
Projectnaam: SCALING: Sustainable Change Achieved through Linking Improved Nutrition and Governance
Projectgebied: 14 districten in de provincies Luang Prabang, Luang Namtha, Phongsaly en Huaphanh
Duur: 4 jaar, van december 2017 tot december 2021.
Partners: CARE, Comité de Coopération avec le Laos en ChildFund
Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie
Facebook - Twitter - Instagram