Ramp op ramp: 12 jaar oorlog in Syrië

De helft van de Syrische kinderen weet niet beter dan dat het oorlog is. Zij zijn geboren in een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Jarenlang geweld en daarbovenop een verwoestende aardbeving hebben een enorme impact op het (mentale) welzijn van kinderen. Save the Children geeft noodhulp, duurzame steun én mentale zorg zodat kinderen veerkrachtig en hoopvol blijven. 

Een generatie kinderen groeit op in vluchtelingenkampen
Wereldwijd zijn er miljoenen Syrische vluchtelingen, maar ook in Syrië zelf zijn miljoenen mensen ontheemd en wonen in kampen. Voor velen van hen zijn deze kampen verre van een tijdelijk onderkomen. Afhankelijk van de locatie kan het jaren of zelfs een hele generatie duren voordat zij een leven buiten het kamp kunnen opbouwen.

Kinderen die opgroeien in zo'n kamp hebben minder goede toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en uiteindelijk de arbeidsmarkt. Al de programma's en interventies van Save the Children draaien om de ontwikkeling van het kind. We geven contant geld aan ouders, zodat ze voedsel, medicijnen en schoolboeken voor hun kinderen kunnen kopen. We leiden tieners en adolescenten op, zodat ze uiteindelijk een beroep kunnen uitoefenen. Daarnaast bieden we mentale zorg, waardoor kinderen veerkrachtiger worden en beter met tegenslagen om kunnen gaan. 

Programma met de focus op mentale gezondheid

Het project legt de nadruk op persoonlijke ontwikkeling van het kind en haar omgeving. De omgeving van een kind is heel belangrijk voor zijn of haar mentale gezondheid. Daarom focussen wij ons niet alleen op kinderen, maar ook op ouders en verzorgers, zorgverleners en adolescenten. 
Lees meer

Mentale gezondheid
Een op de drie Syrische huishoudens geeft aan dat hun kinderen mentaal lijden onder het conflict. Save the Children geeft veel aandacht aan de mentale gezondheid van kinderen in Syrië. Als de mentale gezondheid van een kind goed is, zal de stress verminderen, is het kind emotioneel veerkrachtiger en kan hij of zij beter omgaan met moeilijke situaties. In onze programma's bieden wij mentale steun aan gezinnen. 

Kindvriendelijke ruimtes
Vier jaar geleden veranderde het leven van de achtjarige Nerjis* volledig. Terwijl zij met haar familie vluchtte voor het geweld, raakte ze gewond. Drie van de vingers aan haar linkerhand moesten geamputeerd worden. Deze gebeurtenis had een enorme impact op haar. Ze werd erg onzeker en weigerde met andere kinderen te spelen. Nerjis was linkshandig en had veel moeite met aanpassen. 

Haar moeder stuurde haar naar een school waar Save the Children een kindvriendelijke ruimte had opgezet. Deze ruimte heeft tot doel een beschermende omgeving te bieden aan kinderen die door conflict zijn getroffen. Nerjis werd aangemoedigd om deel te nemen aan activiteiten. Ze maakte veel vrienden en ontdekte dat ze van tekenen houdt. De begeleiders hielpen haar ook met schrijven met haar rechterhand, wat haar erg blij maakte. Nerjis heeft nu veel meer zelfvertrouwen. Het is haar droom om lerares te worden als ze groot is.

De aardbeving
Naar schatting zijn in totaal 8,8 miljoen mensen in Syrië getroffen door de aardbeving, waaronder 3,7 miljoen kinderen. Dit is een enorme klap voor het land, dat al twaalf jaar gebukt gaat onder oorlogsgeweld. Save the Children is meteen in actie gekomen om tijdelijke noodopvang op te zetten. We hebben dekens, voedsel en tenten uitgedeeld. We leverden schoon drinkwater, hebben graafmachines gehuurd en brandstof aan twee ziekenhuizen verstrekt. Tot nu toe hebben we al meer dan 139.000 mensen bereikt met kritieke steun. 

Lees hier onze liveblog

Lees het laatste nieuws uit Syrië

06-AUG-2023

Een halfjaar na de aardbeving in Turkije en Syrië: onze steun

06-JUL-2023

Hoe deze 5 gevluchte kinderen hun talenten gebruiken om te wennen aan hun nieuwe woonplek

13-JUN-2023

Syrische jongeren fotograferen de verwoesting van hun land

>