Kinderen in erbarmelijke omstandigheden door recordinstroom vluchtelingen Griekenland

Door de toegenomen instroom van vluchtelingen uit met name Syriƫ en Irak zijn de omstandigheden op de Griekse eilanden verder verslechterd. Deze maand zijn dagelijks bijna 200 mensen per boot aangekomen op Samos, Lesbos, Chios, Leros en Kos- het hoogste aantal sinds de Turkijedeal van maart 2016. Kinderen in de overvolle opvangkampen lopen het risico slachtoffer te worden van geweld en misbruik.

“Sinds begin augustus zijn meer dan 6000 vluchtelingen gearriveerd op de Griekse eilanden, onder wie ongeveer 2400 kinderen. Daardoor is de totale populatie in de zogeheten hotspots toegenomen tot 10.000, bijna twee keer zoveel als waar ruimte voor is”, vertelt Pim Kraan, directeur van Save the Children. “Het gevolg: gezinnen met kinderen moeten in zelfgemaakte onderkomens zien te overleven. Anderen verblijven met zijn zestienen in een vijfpersoonstent. Er is een tekort aan water en toiletten en ongedierte heeft vrij spel. Moeders vertellen dat ze geen hulp voor hun zieke kinderen krijgen, omdat de druk op medische voorzieningen te groot is. Dit is geen veilige omgeving voor kinderen.”
 
Save the Children roept de Griekse regering op haar verantwoordelijkheid te nemen. “De asielprocedures verlopen zeer traag, waardoor mensen gedwongen worden lang in de hotspots te blijven. Sta mensen toe om naar het vasteland te gaan om de druk op de eilanden te verlichten. Verbeter de situatie in de opvangkampen, vooral voor de vele kinderen. Onzekerheid over de toekomst, gecombineerd met de erbarmelijke leefomstandigheden, brengt mensen tot wanhoop. Zeker diegenen die al getraumatiseerd zijn door de gebeurtenissen in hun thuisland.”
 
Save the Children verleent sinds augustus 2015 hulp aan kinderen en volwassenen op de Griekse eilanden en het vasteland. Hoewel ook wij door het stopzetten van de rechtstreekse EU-financiering aan ngo’s onze inzet hebben moeten beperken, blijven wij doorgaan met de hulpverlening aan vluchtelingen in Griekenland.    

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Ontvang maandelijks onze e-mailnieuwsbrief.

Required form 'Newsletter' does not exist.