Elk kind heeft volgens het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK) het recht om zijn of haar mening te geven over zaken die hen raken. Het verdrag is door Nederland ondertekend, maar ‘we’ scoren slecht als het aankomt op participatie van kinderen en jongeren. Het Kinderrechtencomité, dat toezicht houdt op de naleving van het Kinderrechtenverdrag, stelde in 2015 dat het ‘bezorgd is over het gebrek aan mogelijkheden voor [Nederlandse] kinderen om te participeren in beslissingen en beleid dat hen aangaat…’ Sindsdien zijn stappen gezet in de goede richting, bijvoorbeeld door de organisatie van de Voor De Jeugd Dag en de recente toezegging om een kinderminister en –staatssecretaris aan te stellen. Maar er moet meer gebeuren.
Het Regeerakkoord in Kindertaal is bedoeld om de overheid er echt van te doordringen dat het betrekken van jongeren bij beleid niet moeilijk is, maar dat er wel moeite voor moet worden gedaan. “Om mee te kunnen praten moeten kinderen eerst begrijpen waar het over gaat”, zegt directeur Pim Kraan van Save the Children. “Kinderen en jongeren komen vaak met hele goede oplossingen, waar volwassenen zelf niet aan denken. Goed voorbeeld daarvan is het project Speaking Minds, waarbij jongeren die te maken krijgen met armoede oplossingen aandragen bij de gemeente waarin ze wonen. Ze bedenken speciale apps, buttons op websites, WhatsAppgroepen. Kinderen kunnen heel goed meedenken, maar dan moeten ze wel begrijpen over welk beleid ze meepraten. En er moet wel naar ze geluisterd worden.”
In een reactie laat minister en vice-premier Hugo de Jonge (VWS) weten: “Met kinderen praten over de plannen van de regering is voor een voormalig schoolmeester een feestje. Hun ideeën en kijk op de toekomst zijn verfrissend en waardevol. Die moeten we dan ook heel serieus nemen.”
Ook fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, een van de grondleggers van het regeerakkoord, is blij met de kindvriendelijke versie: “In het regeerakkoord staan plannen die over de toekomst van onze kinderen gaan. Het is dan ook goed dat ook kinderen die plannen kunnen begrijpen. Over onze omgang met het klimaat, waar zij straks de gevolgen van merken. Over scholen, waar zij straks dagelijks naar toe gaan. En nog veel meer. Daarom is het zo mooi dat het regeerakkoord nu ook in kindertaal is geschreven. Eerder schreven we ook ons eigen verkiezingsprogramma in eenvoudige taal. Omdat politieke plannen ons allemaal kunnen raken en ons aller toekomst kunnen bepalen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen meelezen wat we van plan zijn.”
Download het Regeerakkoord in Kindertaal
De kindvriendelijke versie van het regeerakkoord is te downloaden, samen met een uitleg-video en andere materialen. Daarmee is het beschikbaar voor bijvoorbeeld scholen die het willen gebruiken in lespakketten tijdens lessen over (de rol van) de politiek en de maatschappij.
Voor de digitale versie van het Regeerakkoord in Kindertaal en onderwijsmaterialen, zie
savethechildren.nl/laatkinderenmeepraten