Dit doen wij in Mozambique

Op deze pagina houden we je op de hoogte van onze activiteiten na de verwoestende cycloon Idai in Mozambique. Onze focus ligt daarbij op de situatie van kinderen en hun families.

Wat is er tot nu toe gedaan?

Onderdak  - Met de steun die we van onze donateurs ontvingen, hebben we 12.931 mensen, onder wie 8.715 kinderen, voorzien van basisbehoeften als eten, drinken, tenten, dekens, muskietennetten, waterkannen en lampen.

Drinkwater en sanitair - Om uitbraak van ziektes te voorkomen, is hygiëne cruciaal. We hebben drinkwatervoorzieningen aangelegd en scholen van toiletten voorzien. Hiermee bereikten we 3.377 mensen, onder wie 2.035 kinderen.

Terug naar school - Wij hebben in Mozambique 128 tijdelijke klaslokalen gerealiseerd. Hierdoor kunnen 28.968 kinderen weer naar school. De docenten zijn ook getraind om te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen.

3 september 2019 - Wat is er gebeurd met het geld dat is ingezameld voor de kinderen en hun families? En hoe staat het land er nu voor? Lees meer in dit verslag (pdf, engels). Zes maanden na Idai .pdf

28 april 2019 - Een tweede orkaan 'Kenneth' heeft duizenden kinderen in het noorden dakloos gemaakt. Het noodweer maakt het voor ons en onze partnerorganisaties bijna onmogelijk om snel hulp te bieden. 

3 april 2019 - Er is een uitbraak van cholera. Wij delen familiepakketten uit met dekens, muskietennetten, een tentzeil en jerrycans om schoon drinkwater in op te slaan.

27 maart 2019 - In Beira richten we kindvriendelijke ruimtes en tijdelijke leerruimtes in. Kinderen kunnen hier spelen, tekenen, zingen en communiceren met andere kinderen. Het is een eerste stap om te herstellen van de verschrikkelijke dingen die ze hebben gezien.

23 maart 2019 - Wij leveren noodhulpartikelen ter plaatse. We hebben ook onze Emergency Health Unit ingezet met mobiele klinieken voor gezondheidszorg aan kinderen en volwassenen in tijdelijke opvangcentra.

21 maart 2019 -  Albertina's familie verloor drie kinderen toen cycloon Idai over hun huis raasde. De familie wachtte drie dagen in een boom op hulp. Albertina en haar vier maanden oude zoon Fernando hebben niet genoeg te eten nu de maisoogst nagenoeg mislukt is. 

De ramp in Mozambique in het kort

  • Op 14 maart 2019 raasde cycloon Idai over delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Harde rukwinden en hevige regen zorgden voor grote verwoestingen. 
  • Naar schatting 1000 doden
  • 1,85 miljoen mensen, onder wie 900.000 kinderen, hadden urgente hulp nodig
  • Dringend behoefte aan drinkwater, voedsel en tenten
  • Wij boden direct hulp in de zwaarst getroffen gebieden van Mozambique met vrachtwagens en een vliegtuig met de eerste hulpgoederen. 

Nieuwsberichten over Mozambique

10-AUG-2021

Mozambique: meer alleenstaande kinderen op de vlucht

09-APR-2021

Horror in Mozambique: alleenstaande kinderen op de vlucht na geweld in Palma

16-MRT-2021

Mozambique: ‘Zelfs kinderen van 11 jaar slachtoffer gruwelijk geweld’

Help kinderen in Mozambique

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer