Skip to main content
f2e627fb-ad75-42a1-b383-a8a88e866609.jpg

Elk uur raken drie kinderen gewond

Maandag 17 Mei 2021
“Alleen al in de afgelopen week zijn zestig kinderen gedood in het geweld in Gaza en Israël”, zegt Pim Kraan, directeur van kinderrechtenorganisatie Save the Children.
 
Zijn organisatie met kantoren in Gaza en Oost-Jeruzalem roept alle partijen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, aangezien de afgelopen week 58 kinderen in Gaza en twee kinderen in Zuid-Israël zijn omgekomen.

Meer dan duizend mensen in Gaza, waaronder 366 kinderen, zijn ook gewond geraakt. Dit komt neer op bijna drie kinderen die elk uur gewond raken in Gaza sinds het geweld tussen Israël en gewapende groepen in Gaza escaleerde. Ook in het zuiden van Israël zijn tientallen mensen gewond geraakt.
Khaled * van tien in Gaza: "Elke keer dat er een luchtaanval is, worden we bang. Als we bij de voordeur komen om naar buiten te gaan, is er weer een luchtaanval en rennen we zo snel mogelijk weer naar binnen. Als ik ’s avonds mijn hoofd op het kussen leg, is er weer een luchtaanval en word ik doodsbang wakker."

Eerste hulpdiensten gehinderd
Kraan: “Hoeveel gezinnen moeten nog dierbaren verliezen voordat de internationale gemeenschap actie onderneemt? Waar kunnen kinderen naartoe rennen als voortdurende luchtaanvallen hun huizen bedreigen? Gezinnen in Gaza en onze medewerkers vertellen ons dat ze op een breekpunt zitten - ze leven in de hel en kunnen nergens toevlucht zoeken en het einde lijkt niet in zicht." Door de bombardementen zijn hoogspanningsleidingen beschadigd. De voorraden brandstof, in Gaza de enige bronnen van stroom en elektriciteit, raken op. En omdat de grenzen dicht zijn, komt er ook geen nieuwe voorraad. Hierdoor kunnen eerste hulpdiensten hun werk niet goed doen. Kraan: “Zolang de bombardementen doorgaan wordt de noodhulp ernstig gehinderd. Denk aan stroom die nodig is om cruciale medische voorraden te koelen en om levensreddende operaties in ziekenhuizen door te kunnen laten gaan. Bovendien kunnen ernstig zieke en gewonde kinderen Gaza niet verlaten voor behandeling. De humanitaire ramp wordt alleen maar groter.”

Veel van de hulpdiensten zijn al overwerkt vanwege de tweede golf aan corona die hard toeslaat in Gaza. Als gevolg van de blokkade van Gaza waren medische voorraden sowieso al beperkt. Volgens de VN hebben 480.000 mensen in Gaza geen of slechts beperkte toegang tot water.

Hef blokkade op
Save the Children roept daarom op om de blokkade van Gaza met spoed op te heffen, aangezien het leven van kinderen op het spel staat. De regering van Israël en alle partijen moeten hulpverleners toelaten om kinderen te bereiken met eerste hulp, en toegang tot essentiële voorraden en brandstof zoals het internationaal recht voorschrijft. Leden van de VN-Veiligheidsraad en de rest van de internationale gemeenschap moeten met alle partijen samenwerken om een ​​onmiddellijk staakt-het-vuren mogelijk te maken.

Het is van cruciaal belang om een ​​rechtvaardige oplossing te zoeken die de onderliggende oorzaken van dit geweld aanpakt, die gelijke rechten voor zowel Palestijnse als Israëlische kinderen handhaaft, en die een einde zal maken aan de decennialange bezetting. Dit zorgt ervoor dat alle kinderen in de regio in vrede kunnen leven.

foto: MAHMUD HAMS/AFP via Getty Images