Skip to main content
c4105e47-1cdd-47f8-9ffd-7d687c792a62.png.webp

Hoe is het nu in Libanon?

Maandag 2 Augustus 2021

Vorig jaar ontplofte de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Een giro 555 actie werd opgezet. Bekijk nu hoe het geld is besteed en lees ons rapport.

Voormalig NOS-correspondent Marcel van der Steen was tijdens de Nationale Actie afgelopen zomer voor Giro555 in Beiroet, en is daar nu opnieuw. Hij ziet dat de stad aan de buitenkant snel opknapt, maar dat daaronder de ellende alleen maar toeneemt. “Ik ben sinds de explosie veel in Beiroet geweest en elke twee maanden zag ik de situatie weer verslechteren. De lokale munt is bijna niets meer waard, er is steeds langer per dag geen elektriciteit, meer mensen leven in armoede. Het water staat de Libanezen aan de lippen en er is niet echt perspectief. Het is heel verdrietig om het land zo te zien afglijden.” 
  
Marcel ging langs bij de 53-jarige Khaled Hassan Al Hassan, die met zijn vrouw en kinderen in de getroffen wijk Bourj Hammoud woont, niet ver van de haven. Khaled is blij met de hulp die hij kreeg. Hij heeft weer glas in de ramen van zijn huis. Maar sinds de explosie is zijn situatie alleen maar slechter geworden. Door de combinatie van een politieke en economische crisis en corona heeft hij al maanden geen werk en kan hij de huur niet meer betalen. “Hoe moet ik verder? Hoe kan ik nog voor mijn familie zorgen? Ik ben blij met de hulp, ik kan soms wat geld lenen, maar ik wil zelf weer werken en geld verdienen.” 

Lees hier het volledige persbericht.

just-giro555-infographic-beiroet-def

Lees hier het Engelstalige rapport Lebanon's Child Survival Crisis: Time to Act