Skip to main content
9908c2da-2e37-4588-ad59-7796dc13ae52.jpg.webp

Meer dan 4 miljoen kinderen door supertyfoon Filippijnen getroffen

Vrijdag 17 December 2021
Minstens 4,1 miljoen kinderen zijn door de supertyfoon getroffen die gisteren door de Filipijnen raasde. De tyfoon richtte grote verwoestingen aan in de oostelijke en centrale Visayas en in het noordoosten van Mindanao.
Save the Children maakt zich grote zorgen over de uitbraak van ziekten, waaronder Covid-19, nu duizenden mensen in evacuatiecentra nauw op elkaar zitten.

Rai, de sterkste tyfoon dit jaar in de Filippijnen, richtte gisteren grote schade aan huizen en infrastructuur aan. Hele dorpen staan onder water, bomen raakten ontworteld en stroom- en watervoorziening zijn door het natuurgeweld afgesloten. Naar schatting hebben meer dan 16.000 gezinnen in Caraga, het zwaarst getroffen gebied, hun huis moeten verlaten. Zij werden geëvacueerd en schuilen nu in krappe evacuatiecentra, met slechte hygiëne- en slaapomstandigheden. De evacuatie- en reddingsoperaties zijn nog steeds aan de gang. Over het aantal gewonden en slachtoffers is nog weinig bekend. 
 
Zorgen over corona tijdens evacuatie 
Save the Children maakt zich zorgen over het welzijn van kinderen en hun families die door de tyfoon hun huis kwijtraakten. Nu kinderen en families in de krappe evacuatiecentra ophopen, ligt uitbraak van ziekten op de loer, zoals diarree als ook Covid-19. Jerome Balinton, manager humanitaire hulp bij Save the Children in de Filippijnen, leidt de hulpteams van Save the Children die op weg zijn naar de zwaarst getroffen gebieden: “Deze ramp is een uitzonderlijke situatie: duizenden mensen worden massaal geëvacueerd terwijl er wereldwijd een Covid-19-piek is. Met de snelle verspreiding van de Omikron-variant en de lage vaccinatiegraad in de Filipijnen zijn we vooral bezorgd dat kinderen en hun ouders  ziek worden en niet snel een behandeling kunnen krijgen.”
 
Teams van Save the Children staan klaar om de getroffen gezinnen en kinderen in de getroffen regio’s te helpen. We staan paraat om essentiële items te leveren om getroffen gezinnen te helpen zodat zij voor hun kinderen kunnen blijven zorgen. De items bestaan onder meer uit huishoudelijke kits met basisbehoeften voor gezinnen, dekzeilen om noodopvangplaatsen te bouwen en hygiënekits zodat mensen preventieve maatregelen tegen Covid-19 kunnen nemen.