Skip to main content
d6eb6e7c-c239-4f72-a2ca-1f3bef565667.jpg.webp

Mozambique: meer alleenstaande kinderen op de vlucht

Dinsdag 10 Augustus 2021
Het aantal kinderen dat alleen, zonder ouders of verzorgers, het conflict in Cabo Delgado in Mozambique ontvlucht is in de maand juli met 40 procent toegenomen. De toename, van 395 kinderen eind juni tot 550 eind juli, laat zien hoe groot de invloed van de oorlog is op kinderen.
Volgens Save the Children in Mozambique arriveren dagelijks gemiddeld vijf alleenstaande kinderen in de vluchtelingencentra in de stad Montepuez. Veel van deze kinderen zijn gescheiden van hun ouders terwijl ze huis en haard moesten achterlaten, op de vlucht voor geweld. Sommige ouders zijn om het leven gekomen.
 
Aanhoudend conflict
In Cabo Delgado woedt al sinds 2017 een strijd tussen terroristen, het overheidsleger en een door de regering ingehuurd privaat militair bedrijf uit Zuid-Afrika. Meer dan 336.000 kinderen zijn ontheemd geraakt door het aanhoudende conflict in Cabo Delgado in het noorden van Mozambique.
 
Save the Children maakt zich ernstig zorgen over de mentale en fysieke toestand van deze kinderen. Voor kinderen zonder ouders en verzorgers is het extra moeilijk om aan gezonde voeding, schoon drinkwater en een dak boven hun hoofd te komen.
 
Meer geld nodig
Op 17 en 18 augustus vindt in Malawi de Southern African Development Community (SADC) vergadering plaats waar de situatie in Mozambique uitvoerig besproken zal worden. Save the Children wil dat er meer geld beschikbaar wordt gemaakt voor humanitaire hulp in het gebied en pleit voor een betere bescherming van gevluchte alleenstaande kinderen.
 
“We roepen alle partijen in dit conflict op, inclusief de zojuist gearriveerde internationale troepen, om ervoor te zorgen dat kinderen beter worden beschermd in Cabo Delgado. Alle partijen moeten internationaal humanitair recht en mensenrechten respecteren”, zegt Chance Briggs, landen directeur Save the Children in Mozambique.

Gezinshereniging
Save the Children helpt waar nodig in Cabo Delgado. De organisatie zet zich in voor de bescherming van kinderen door familieleden terug te vinden en gezinnen weer samen te brengen, door het verlenen van psychosociale steun aan kinderen met trauma’s door misbruik of geweld en kinderen die gescheiden zijn van ouders of verzorgers.
 
 
Meer lezen