Skip to main content
CH1613169.jpg

Vrieskou levensbedreigend voor Afghaanse kinderen

Donderdag 9 December 2021

Bijna 800.000 kinderen en hun families in Afghanistan zullen een ijskoude winter zonder onderdak onderbrengen, blijkt uit een analyse van Save the Children. Onderkoeling en longontsteking zijn bij kinderen vaker fataal.

Dit jaar is de nood groter dan ooit. Door prijsstijgingen en de ineenstorting van de economie kunnen veel mensen zich geen brandstof of brandhout veroorloven waarmee ze hun huizen kunnen verwarmen. Kleine kinderen die zonder warme kleding, dekens of verwarming buiten in tenten slapen, maken in deze vrieskou absoluut geen kans, waarschuwt Save the Children.
 
Geïmproviseerde schuilplaatsen niet bestand tegen vrieskou
Nu het land wordt geconfronteerd met de ergste hongercrisis ooit, zullen miljoenen kinderen deze winter met kou en honger naar bed gaan, waarschuwt Save the Children. Ongeveer 1,6 miljoen Afghanen leeft in noodtenen of geïmproviseerde schuilplaatsen, vaak niet meer dan dunne plastic platen die met stokken worden opgehouden. Dit biedt nauwelijks bescherming tegen regen, sneeuw of temperaturen onder het vriespunt. Van deze 1,6 miljoen zijn bijna 800,000 kinderen. Daarnaast leven nog eens ruim 3 miljoen kinderen onder erbarmelijke omstandigheden en hebben zelf niet eens een dekens om onder te slapen. Afgelopen maanden waarschuwde Save the Children al dat 5 miljoen kinderen één stap verwijderd zijn van hongersnood.
 
Vrieskou
De wintertemperaturen in Afghanistan dalen in sommige provincies tot -12,1 graden Celsius. Kinderen die buiten slapen zonder goede winterkleding of verwarming lopen een ernstig risico op onderkoeling, acute luchtweginfecties zoals longontsteking en, in het ergste geval, de dood. Ongeveer 25 tot 30 procent van de kinderen onder de vijf jaar in Afghanistan overlijdt als een gevolg van luchtweginfecties, waarvan negentig procent aan een longontsteking.
 
Geen geld voor warmte om winter door te komen
Deze winter zullen meer doden overlijden door de verergerende humanitaire crisis in het land, waarschuwt Save the Children. Door prijsstijgingen en de ineenstorting van de economie weten veel gezinnen met moeite te overleven. In de provincie Kandahar sprak Save the Children met Narges die met haar zes kinderen in een oude tent woont: “Ik kan geen brandstof of brandhout kopen, mijn kinderen hebben het koud.” De prijs van brandstof is ongeveer 40 procent gestegen. Om de winter door te komen heeft een gezin voor ongeveer 200 dollar aan brandhout nodig, berekende Save the Children. Veel gezinnen verbranden daarom plastic of andere schadelijke materialen om warm te blijven. Dit vergroot het risico voor de gezondheid van kinderen in de wintermaanden. Ook in Faryab provincie sprak Save the Children met Mirza, een dagloner met zeven kinderen die zich al diep in de schulden moest steken om eten te kopen voor zijn gezin. Mirza: “Mijn huis is door de oorlog verwoest en ik heb inmiddels in een andere plaats een huis kunnen huren, maar ik heb nu al een schuld van 330 dollar en dat zal deze winter met 33 dollar oplopen als ik brandstof moet kopen. Dat kan ik niet voor elkaar krijgen. Ik zal mijn kinderen erop uit sturen om alles wat brandbaar is te verzamelen.”
 
Winterpakketten
Save the Children ondersteunt deze winter meer dan 26.000 gezinnen in negen provincies. Gezinnen krijgen winterpakketten met dekens en winterkleren voor kinderen, waaronder jassen, sokken, schoenen en mutsen. De organisatie geeft families ook 200 dollar om een verwarming te kopen en voor drie maanden brandhout, of een gasfornuis en brandstof om de winter door te komen. Maar meer hulp is hard nodig voordat de winter erger wordt.