Skip to main content
92e21781-7452-46bc-960a-2d945676749e.jpg.webp

Al 400 kinderen in Oekraïne omgekomen of gewond sinds start oorlog

Donderdag 14 April 2022
Minstens 153 kinderen zijn in de afgelopen zeven weken omgekomen, en 246 kinderen raakten gewond.
Dit blijkt uit nieuwe gegevens van de Verenigde Naties. Save the Children vreest dat de daadwerkelijke aantallen veel hoger liggen en waarschuwt voor de mentale gevolgen.

In Marioepol en andere gebieden die zwaar door de oorlog zijn getroffen, zijn kinderen en gezinnen in groot gevaar. Er is een groot tekort aan water, voedsel en medicijnen. In de eerste vijf weken van de oorlog werden daarnaast gemiddeld 22 scholen per dag aangevallen. In Mykolajiv werd vorige week nog een kinderziekenhuis aangevallen, waarbij twee meisjes van 9 en 15 jaar in kritieke toestand achterbleven. Bij de aanval op het treinstation van Kramatorsk kwamen vorige week 39 mensen om, waaronder vier kinderen.
 
Bijna vijf miljoen kinderen de op vlucht
Zo’n 2,8 miljoen kinderen in Oekraïne zijn hun huis ontvlucht en ontheemd, blijkt uit de meest recente gegevens van de Verenigde Naties. Ruim twee miljoen kinderen zijn naar het buitenland gevlucht. Door de oorlog zijn in totaal al ruim 4,8 miljoen kinderen op de vlucht.
 
Pete Walsh, Save the Children landendirecteur in Oekraïne: “Elke dood van een kind is er één te veel. Deze oorlog loopt uit de hand en laat kinderen met langdurige trauma's achter. Kinderen moeten door het bloederige conflict alles achterlaten, hun huis, vrienden en ze moeten familieleden missen. Ze zijn ooggetuige van geweld, zien misschien wel familieleden sterven. Dit heeft een enorme impact op hun mentale welzijn.”
 
Save the Children roept de strijdende partijen in het conflict op om onmiddellijk het geweld te staken. Alleen dan kunnen kinderen beschermd worden tegen geweld en schendingen van hun rechten. Ook is onbelemmerde toegang nodig om hulp en bescherming te geven aan kinderen en hun families. Daarnaast roepen we de strijdende partijen op het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden te staken.
 
Save the Children sinds 2014 in Oekraïne
Save the Children werkt sinds 2014 in Oekraïne. Tijdens het inmiddels acht jaar durende conflict gaven we essentiële humanitaire hulp aan kinderen en hun gezinnen, waaronder winterpakketten, hygiënepakketten en cash vouchers. Onze specialisten ondersteunden kinderen bij het krijgen van toegang tot veilig, inclusief, kwalitatief hoogwaardig onderwijs. We werken samen met scholen en gemeenschapscentra om kinderen te helpen omgaan met de mentale en psychologische gevolgen van het conflict en geweld, zowel in Oekraïne als in buurlanden Polen en Roemenië. In Polen werken we aan het opzetten van opsporingsdiensten om families en kinderen te herenigen. Ook helpen we ontheemden in Oekraïne en vluchtelingen die recentelijk de grens over gestoken zijn met cash vouchers en andere hulpverleningsdiensten.