Skip to main content
51246960-6e7b-49a7-987b-7d59cf5b5e18.jpg.webp

Een piek in moorden in het Al Hol kamp maakt kinderen extreem angstig

Vrijdag 1 Juli 2022

Een piek in het aantal vrouwen dat de afgelopen maanden in het Al Hol-kamp in Noordoost-Syrië is vermoord, maakt de kinderen die daar wonen angstig. Sommige kinderen zagen zelfs het lichaam van hun moeder langs de kant van een weg.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat er 21 mensen in het kamp zijn vermoord sinds april. Dat is een toename van 250% sinds de eerste drie maanden van dit jaar. Het kamp ligt in het noordoosten van Syrië en biedt onderdak aan zo'n 55.000 mensen uit Syrië, Irak en zo'n 60 andere landen, meer dan de helft van hen zijn kinderen.
 
Hoewel de redenen voor de moorden onduidelijk zijn, onthullen ze schokkende niveaus van gender gerelateerd geweld in het kamp, waar in 2021 gemiddeld meer dan twee mensen per week werden vermoord, waardoor Al Hol, een van de gevaarlijkste plaatsen in de wereld is om een kind te zijn.
 
Bij één incident werd een vrouw bedreigd met wapens en ontvoerd in het bijzijn van haar kinderen. Haar gewonde lichaam werd achtergelaten op een weg in het kamp en werd gezien door haar kinderen. Haar 10-jarige zoon Ahmad* vertelde Save the Children: 'Ik wist dat mijn moeder werd bedreigd, maar ik had nooit verwacht dat ik het bloed van mijn moeder voor mijn ogen zou zien en er niets aan zou kunnen doen.'
 
Hopeloosheid 
Uit recent onderzoek van ons blijkt dat kinderen diep getroffen worden door geweld in het kamp. Dit omvat regelmatige nachtmerries over geweld, slapeloosheid, bedplassen, braken en verlies van eetlust. Dit heeft geleid tot agressief gedrag en moeit met concentreren. Velen van hen, waaronder zeer jonge kinderen, voelen zich hopeloos over hun toekomst. Een vijfjarig kind vertelde zijn ouders dat hij dood wilde.
 
Een van de moeders, Hadia*, die deelnam aan dit onderzoek, is vorige week op tragische wijze vermoord. 
 
Toen ze eind vorig jaar met de hulpgroep sprak, zei ze dat haar 12-jarige zoon getuige was geweest van de dood van zijn beste vriend en de vader van zijn beste vriend. Hij vroeg toen al aan Hadia of ze het kamp konden verlaten. Ze hadden het kamp niet kunnen verlaten omdat hun huis was verwoest en Hadia dacht dat ze geen baan of veilige plek zou kunnen vinden.
 
Niet in de steek laten  
Matthew Sugrue, directeur bij Save the Children Syrië, vertelt dat de moorden angstaanjagend zijn voor de kinderen die in Al Hol wonen, ze vragen zich constant af wie de volgende zal zijn. 
 
“We kunnen de kinderen in Al Hol niet in de steek laten met deze angsten, bang hun familie de volgende zal zijn die wordt aangevallen. We moeten dringend duurzame oplossingen vinden zodat kinderen toegang krijgen tot de diensten die ze nodig hebben om te herstellen van hun ervaringen. Ze verdienen dezelfde kansen die alle kinderen krijgen - om veilig en gelukkig op te groeien. Dat kunnen ze niet doen als ze vastzitten in Al Hol.”
 
Wat doet Save the Children
Save the Children biedt bescherming en ondersteunende diensten in Al Hol, inclusief kindvriendelijke ruimtes. Dit omvat recreatieve activiteiten, zoals sport, muziek, kunst en verhalen vertellen, gecombineerd met psychosociale ondersteuning. Save the Children biedt ook gespecialiseerde ondersteuning bij casemanagement voor kinderen met specifieke behoeften, evenals voedings- en onderwijsdiensten.