Skip to main content
11328d14-9e1c-4513-9cfd-3cf126b24a4d.png

Abed maakte een raketaanval mee

Zaterdag 10 December 2022

Vandaag is het de internationale dag van de mensenrechten. Hiertoe behoren ook kinderrechten.  

In 2021 was het doden en verminken van kinderen de meest geverifieerde ernstige schending van kinderrechten.  8.113 kinderen werden gedood of verwond, bijvoorbeeld bij aanvallen op scholen en ziekenhuizen. Dit laatste komt neer op gemiddeld 22 kinderen per dag. Vermoedelijk zijn deze aantallen hoger, want het is lastig een realistische inschatting te maken. 

De landen waar dit het meeste voorkomt zijn Democratische Republiek Congo, Somalië, Jemen, Israël en de Palestijnse gebieden, Afghanistan en Syrië. 

Abed maakte een raketaanval mee
Abed, elf jaar oud, verloor beide broers bij een raketaanval op een markt in Jemen. Hij vertelt: “Ik moet mezelf veel afleiden om niet aan het verlies van mijn broers te denken. Dan speel ik samen met mijn vrienden.” 

Abed heeft de wens dat de oorlog stopt: “Ik wil dat de hele wereld weet dat raketaanvallen kinderen doodt. De oorlog in Jemen moet stoppen – zodat wij veilig buiten kunnen spelen. En ouders, en broertjes en zusjes niet meer verdrietig hoeven te zijn.”   

Save the Children helpt Abed met psychosociale ondersteuning en speelgoed om hem te helpen herstellen. We hebben de familie ook geld, voedselbonnen, een voedselmand en schoolpakketten gegeven.  

Lees hier het verhaal van Abed