Skip to main content
22ce8b34-1120-45a5-9e5a-a6e774c2e15b.jpg.webp

Mazelen gevaar voor kinderen in Afghanistan

Donderdag 7 April 2022

Te midden van de verergerende humanitaire crisis, zijn er sinds begin 2021 in Afghanistan meer wekelijkse meldingen van mazelen. Alleen al in 2022 waren er meer dan 18.000 gevallen en stierven 142 kinderen aan mazelen in het land, aldus de WHO. 

Waar de transmissiesnelheid van mazelen in 2019 en 2020 tot het laagste niveau in jaren was gedaald, neemt de ziekte nu weer toe. Dit is zorgelijk, aangezien de ziekte kan leiden tot longontsteking, uitdroging, hersenbeschadiging, blindheid of gehoorverlies. Door de slechte situatie van het gezondheidssysteem in Afghanistan, hebben veel mensen in afgelegen gebieden geen toegang tot gezondheidsfaciliteiten of vaccinaties. Zelfs waar mazelenvaccins wel beschikbaar zijn, zorgen stroomtekorten ervoor dat de vaccins niet koud kunnen worden gehouden, waardoor hun werking vermindert. 

Mobiele gezondheidsklinieken 

Save the Children heeft haar programma's in Afghanistan uitgebreid om aan de groeiende gezondheidsbehoeften van kinderen te voldoen. Met steun van de Europese Unie hebben we 32 mobiele gezondheidsklinieken opgezet die essentiële zorg bieden aan kinderen, waaronder de behandeling van ondervoeding en ziekten zoals mazelen.  

In één van deze gezondheidsklinieken in de provincie Balkh werkt dokter Hela, zij vertelt: 

CH1658991

“Het aantal gevallen mazelen neemt toe. Sommige gezinnen hebben hun kinderen niet gevaccineerd. Omdat de gezinnen arm zijn, hebben ze maar één verwarmde kamer in huis en kunnen ze een kind met mazelen dus niet scheiden van hun andere kinderen. De mazelen verspreiden zich dan snel”.

Khojista* heeft vijf kinderen, waarvan drie nu mazelen hebben. Haar kinderen worden behandeld in de kliniek van dokter Hela. Khojista vertelt: "toen mijn zoon werd behandeld, zei de dokter dat ik mijn kinderen gescheiden moest houden van de andere kinderen, omdat mazelen besmettelijk zijn. Ik deed wat de dokter mij vertelde, maar gisteravond werd mijn dochter toch ook ziek. En mijn andere kind van één begon ook te niezen. Mazelen is in opkomst. De kinderen van mijn schoonzus en de kinderen van mijn buren zijn ook besmet met mazelen. We brengen ze niet naar de stad voor behandeling, omdat we ons dat niet kunnen veroorloven." 
 

CH1658990.jpg.aspx%3Flang%3Dnl-NL%26width%3D1200%26height%3D800%26ext%3D.jpg.webp

De mobiele gezondheidsteams bezoeken wekelijks het dorp van Khojista en hebben haar kinderen behandeld. 

*Namen in dit artikel zijn veranderd om de identiteit te beschermen