Skip to main content
3ac68089-b9d5-4587-a6c3-98b959130356.jpg.webp

Stop de ergste hongersnood van deze eeuw

Donderdag 13 Januari 2022
Volgens de VN zullen dit jaar 274 miljoen mensen afhankelijk zijn van noodhulp. Het rapport dat de VN hierover uitbracht laat zien dat het vooral de voedselonzekerheid is die tot die grote behoefte aan noodhulp leidt.
 
Door corona is de voedselonzekerheid met 60 procent toegenomen. Naast corona dragen ook oorlogen en conflicten en de veranderingen in klimaat bij aan het ontstaan van hongersnoden. Vrouwen en meisjes lijden naar verhouding meer honger of zijn meer ondervoed dan mannen en jongens. Bij kinderen onder 5 jaar laten de statistieken zien dat bijna de helft overlijdt door honger.
 
Enorm geldgebrek om hongercrisis te bestrijden
Al jaren is er sprake van een tekort aan financiering voor humanitaire hulp. Dit is nu echter tot recordhoogte opgelopen. Op 6 van de 10 verzoeken om levensreddende hulp moeten hulporganisaties erkennen dat ze niet kunnen helpen, wegens geldgebrek. Save the Children, een van de grootste hulporganisaties in de wereld, ziet het op vele plaatsen fout gaan. In Afghanistan bijvoorbeeld, dreigen deze winter maar liefst 1 miljoen kinderen dood te gaan als ze geen voedselhulp krijgen. Maar ook in grote delen van Afrika hebben grote groepen mensen te maken met ernstige voedseltekorten. In Oost-Afrikaanse landen zijn er al 260.000 kinderen onder de vijf jaar overleden. Met name in Ethiopië,  Zuid-Soedan, Somalië. Maar ook in Mali, Nigeria en Madagaskar zijn de noden hoog. “Save the Children is actief is 120 landen en ziet met eigen ogen de ernst van de situatie”, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland.

“We doen wat we kunnen om voeding en medische hulp te bieden, maar dat kan niet met zulke ernstige tekorten. De donoren zullen echt meer geld ter beschikking moeten stellen.”