Skip to main content
bdc3b4fc-0bc5-4c45-9e50-565b63256187.jpg.webp

Explosieve wapens zouden nooit in bevolkte gebieden mogen worden gebruikt

Donderdag 24 Augustus 2023

Anderhalf jaar geleden begon de oorlog in Oekraïne. In die tijd zijn er ruim 540 kinderen overleden. Save the Children roept de strijdende partijen op om zich te houden aan de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving. 

Het aantal kinderslachtoffers in Oekraïne is tussen mei en augustus met meer dan 7% gestegen vergeleken met de voorgaande vier maanden. De lucht- en drone-aanvallen verdrievoudigden, waardoor er geen einde komt aan het gevaar waar kinderen mee te maken krijgen. Dit jaar was de maand juni de dodelijkste tot nu toe: 11 kinderen kwamen om het leven en 43 raakten gewond.  

Tientallen slachtoffers 
Op 11 augustus werd een 8-jarige jongen gedood in Kolomyia, in het westen van Oekraïne, nadat een raket de achtertuin van zijn ouderlijk huis had getroffen. Een gezin van vier werd twee dagen later gedood door beschietingen in de regio Kherson, waaronder een 12-jarige jongen en een meisje van slechts 23 dagen oud. Vorige week, op 19 augustus, behoorde een zesjarig meisje tot de zeven doden en 180 gewonden bij een aanval in de noordelijke stad Tsjernihiv.   

Amjad Yamin, directeur van Save the Children’s Advocacy in Oekraïne, zegt: 
“Oekraïne is al achttien maanden in een grootschalige oorlog verwikkeld en er lijkt geen einde te komen aan de gevaarlijke omstandigheden waarin kinderen en gezinnen verkeren. We zijn getuige geweest van aanvallen op bevolkte gebieden. Sinds februari vorig jaar zijn ruim 1.700 kinderen gedood of gewond geraakt als gevolg van aanhoudende vijandelijkheden. De overgrote meerderheid van deze slachtoffers wordt toegeschreven aan raketten en drones die op woonwijken worden afgevuurd. Dit dient als een grimmige herinnering dat explosieve wapens nergens in de buurt van bevolkte gebieden, zoals steden en dorpen, mogen worden gebruikt.” 

Save the Children  
Save the Children roept alle partijen op om zich te houden aan de verplichtingen onder de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving, en ervoor te zorgen dat burgers en burgerobjecten, vooral die door kinderen worden gebruikt, worden beschermd tegen aanvallen. 

Wij zijn sinds 2014 actief in Oekraïne en leveren humanitaire hulp aan getroffen kinderen en hun families. We hebben speciale pakketten uitgedeeld aan kinderen die in schuilkelders aan de frontlinie zitten. Deze pakketten bevatten speelgoed en oefeningen voor kinderen om met stress en angst om te gaan.  We bieden psychosociale hulp aan kinderen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. We zetten kindvriendelijke ruimtes, scholen en onderwijsactiviteiten op samen met partnerorganisaties ter plaatse. Dit doen wij niet alleen in Oekraïne, maar wij ondersteunen ook Oekraïense gevluchte gezinnen in andere landen in Europa.