Skip to main content
CH1731800-Abeer-6-sitting-in-front-of-her-family-s-small-garden-that-s-next-to-their-tent-at-the-displacement-camp-where-they-re-living-in-Syria.JPG

Kinderen worden niet serieus genomen bij financiering van klimaatbeloftes

Maandag 26 Juni 2023

In de huidige financiering van klimaatbeloftes wordt nauwelijks rekening gehouden met kinderen, zo blijkt uit een nieuw rapport van het Children’s Environmental Rights Initiative (CERI) waarvan Save the Children onderdeel is. 

Slechts 2,4 procent van de belangrijke internationale klimaatfondsen kan gezien worden als kindvriendelijk- of ondersteunend. Dit terwijl vrijwel elk kind nu blootgesteld wordt aan tenminste één klimaatshock of de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd, zoals droogtes, hittegolven en ondervoeding.  

Het rapport laat zien dat kinderen vaak worden gezien als een kwetsbare groep en niet serieus worden genomen als actieve belanghebbende partij of sleutelfiguren. “Het onderzoek is alarmerend”, stelt Elseline Tuinier, klimaatexpert van Save the Children, “kinderen, en in het bijzonder kinderen die wonen in klimaatkwetsbare landen, dragen de minste verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis die hun levens verwoest. Klimaat financiering biedt juist een kans om deze ongelijkheid te adresseren, maar in plaats daarvan worden de behoeften van deze kinderen volledig genegeerd.” 

Kwetsbaar
Kinderen zijn disproportioneel kwetsbaar voor water- en voedselonzekerheid, ziektes overdraagbaar via water en fysiek en psychologisch trauma, welke allemaal worden gelinkt aan extreme weersverschijningen en klimaatverandering. Daarnaast belemmert klimaatverandering de toegang tot basisvoorzieningen, zoals schoon water, gezondheidszorg en onderwijs.

Dit is vooral voor meisjes een groot probleem: als de huidige klimaatcrisis doorzet zullen in 2025 minstens 12.5 miljoen meisjes per jaar hun onderwijs niet kunnen afronden. Minder dan vier procent van de internationale klimaatprojecten geven expliciet aandacht aan de behoeften en betrokkenheid van meisjes. 

Een tienermeisje uit Zimbabwe zei: “In Chiredzi merken we dat sommige meisjes niet over overstroomde rivieren kunnen zwemmen om naar school of naar huis te gaan, terwijl jongens dat wel kunnen. Meisjes moeten 10-15 kilometer lopen om naar school te komen. Ze worden onderweg moe al voordat hun lessen zijn gestart.” 

Snel reageren 
Het onderzoek ‘Falling short: addressing the climate finance gap for children  hanteerde drie criteria bij het analyseren van de klimaatfinanciering: of de specifieke en verhoogde risico’s die kinderen ervaren van klimaatverandering worden geadresseerd; of de weerbaarheid en veerkracht van sociale services voor kinderen (zoals onderwijs en gezondheidszorg) worden versterkt en de behoeften van kinderen in klimaatbeleid worden meegenomen en gehoord. 

Save the Children roept klimaatfondsen op internationaal en nationaal niveau op om snel te reageren en het enorme gat tussen klimaatfinanciering en kinderen te dichten.  Er wordt specifiek gevraagd om financiering voor verlies en schade door klimaatverandering. De prioriteit bij financieringen moet liggen bij het welzijn van kinderen.