Skip to main content
f9be53e3-ab07-46c7-995c-9aec3a0bb8eb.png.webp

Klimaatcrisis treft Bolivia: "Dit is de slechtste oogst die ik in mijn leven heb meegemaakt"

Woensdag 4 Oktober 2023
Gezinnen in Bolivia worden geconfronteerd met honger door droogte die belangrijke oogst vernietigt. De temperaturen liepen op tot 45°C in de winter. Wij roepen wereldleiders op om actie te ondernemen om deze crisis terug te dringen. 
In de hooglanden van Bolivia, waar het levensritme grotendeels de landbouwkalender volgt, is een noodsituatie aan het ontstaan die gezinnen op de rand van de honger brengt.
 
Klimaatveranderingen
Al generaties lang zijn aardappelen een levensader voor de landbouw in het hooggelegen gebied van Potosí, Bolivia, waar weinig andere planten overleven op 3.700 meter boven zeeniveau. Het winterharde gewas, dat zo'n 8000 jaar geleden voor het eerst werd verbouwd in de Zuid-Amerikaanse Andes, is veelzijdig en zeer geschikt voor het ruige terrein van de regio. De aardappel wordt nu echter bedreigd als gevolg van recente grillige weerpatronen en veranderende klimaatomstandigheden. 
 
In de afgelopen maanden liepen de temperaturen in Bolivia op tot maar liefst 45°C; ongekend in de winter. Meer dan de helft van het land verkeert in droogte. Veel gezinnen in de hooglanden hebben op dit moment niet dagelijks toegang tot water, sommigen zelfs maar één keer per week. Door het gebrek aan regen en toegang tot water kunnen boeren hun gewassen niet besproeien.
 
Silvia
Silvia, een moeder van vijf kinderen die in de regio Potosí woont, verloor dit jaar het grootste deel van haar aardappeloogst door het droge, hete weer in combinatie met een voortijdige vorst. Met de oogst die ze binnenhaalde, kon haar gezin maar een paar weken leven, waardoor ze tot de volgende oogst geen aardappelen meer had. 
 
Silvia: "Het is erg heet geweest en als het heet is, groeien er geen aardappelen, omdat de grond verbrandt en de aardappelen dan gaar worden. We leven van de gewassen die we planten en als er geen gewassen groeien, hebben we geen eten. We moeten eten kopen, maar we hebben niet genoeg geld omdat er hier niet veel werk is. Dit is een afgelegen plek. Vroeger kon ik voor alles voor mijn kinderen zorgen: kleren, schoolspullen, eten en elektriciteit. Maar nu is bijna alles wat ik doe niet genoeg."
 
Save the Children 
Save the Children heeft Silvia financieel bijgestaan, zodat zij wol en andere materialen kon kopen. De truien die zij breidt verkoopt ze, zodat ze extra inkomsten heeft om haar gezin te onderhouden. Silvia maakt deel uit van een programma waarbij we vrouwelijke ondernemers bijstaan met geld, steun en advies.
 
Save the Children roept wereldleiders, vooral uit landen met een hoog inkomen die vaak het meest vervuilen, op om actie te ondernemen tegen de klimaatcrisis. Het is belangrijk dat deze landen financiering vrijmaken om getroffen landen te helpen bij het aanpassen aan het nieuwe milieu, daarbij moeten kinderen centraal gesteld worden. Regeringen moeten kinderen ook erkennen als sleutelfactoren voor verandering bij het aanpakken van de klimaatcrisis. 
 
Onderzoek bij de aankomende verkiezingen welke partijen opkomen voor kinderen die worden getroffen door klimaatrampen. Samen kunnen we bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige toekomst.