Skip to main content
e37913bd-8978-49f9-8210-ac88f98b5036.jpg.webp

Nieuwe aardbevingen in Turkije en Syrië zijn een trigger voor kinderen

Dinsdag 21 Februari 2023
Nieuwe aardbevingen in het zuiden van Turkije en Syrië zorgt opnieuw voor stress bij kinderen. Er zijn meldingen van mensen die zo bang waren dat ze van balkons sprongen om uit gebouwen te ontsnappen.
Alexandra Saieh, hoofd humanitair beleid en belangenbehartiging van Save the Children, is momenteel in Gaziantep. “Slechts twee weken na een van de ergste aardbevingen in de geschiedenis van Turkije, wordt Hatay opnieuw getroffen door een dodelijke aardbeving. Dit heeft weer levens geëist en opnieuw zijn er gebouwen ingestort. Families, die tenten hadden opgezet naast hun verwoeste huizen, renden in paniek weer de straat op.”
 
Medewerkers moesten schuilen onder tafels 
Een deel van ons personeel in Hatay kon niet snel genoeg het pand verlaten en moest schuilen onder tafels. Voor hen, net als voor miljoenen kinderen en hun gezinnen, is deze nieuwe aardbeving een herleving van hun trauma van de afgelopen weken. We maken ons zorgen over de impact op kinderen, die nog maar net een nieuw gevoel van zelfvertrouwen beginnen te krijgen.
 
Save the Children is aanwezig om de getroffen gezinnen matrassen, dekens en brandhout te bieden. 
 
Acuut trauma
Kathryn Achilles, medewerker van Save the Children in Syria, vertelt dat kinderen nu nog banger zijn. "We hoorden al meldingen van acuut trauma bij kinderen, dit zal na gisteravond waarschijnlijk alleen maar erger worden. Hulpverleners ter plaatse blijven vitale steun verlenen, maar zijn ook getroffen. Velen van hen vertelden ons dat ze de hele nacht op straat waren of in hun auto sliepen, met angst voor de veiligheid van hun families."