Skip to main content
CH1815403-Children-from-Sudan-participate-in-craft-activities-at-the-bus-station-1.jpeg

Onze steun in Soedan

Dinsdag 16 Mei 2023

Voordat het conflict een maand geleden op 15 april in Soedan uitbrak, verkeerde het land al in een erge crisis. Een derde van het land was afhankelijk van humanitaire steun. Hoe bieden wij nu steun aan de bevolking? 

Er zijn in ieder geval al 600 burgers , waarvan 190 kinderen, gestorven en meer dan 5100 mensen gewond. Er zullen naar verwachting meer dan 150.000 mensen naar Egypte vluchten. 
 
Dit conflict heeft ook veel invloed op onze werkzaamheden. Ons werk wordt regelmatig onderbroken door plunderingen en geweld. Een van de scholen die wij ondersteunen, is afgebrand door een van de partijen. Toch gaan de hulpverleners in Soedan onvermoeid door om daar te zijn, waar hulp nodig is.  
 
Save the Children in Soedan 
Save the Children werkt sinds 1983 in Soedan om humanitaire hulp te bieden aan mensen die getroffen zijn door de droogte in West-Soedan. Sindsdien heeft Save the Children programma’s gemaakt voor kinderen en gezinnen die worden getroffen door conflicten, ontheemding, extreme armoede, honger en een gebrek aan basisvoorzieningen. Die werkzaamheden zetten wij gewoon door. In Soedan steunt Save the Children 112 zorginstellingen en 176 scholen.
 
Save the Children in Egypte 
In Egypte staat Save the Children klaar om de kinderen en hun gezinnen op te vangen. We hebben een verscheidenheid aan projecten in verschillende sectoren om gevluchte kinderen uit Soedan te ondersteunen, waaronder mentale en fysieke zorg, onderwijs en programma's voor levensonderhoud.

CH1817220-Manal-and-her-five-children-in-Cairo-Egypt-after-fleeing-the-fighting-in-Sudan


Manal* is samen met haar vijf kinderen naar Egypte gevlucht. Eenmaal aangekomen werd ze opgevangen door Save the Children. “Ze hielpen ons om onderdak te vinden. We kregen voedsel en ze boden mij mogelijkheden om een klein bedrijfje op te richten, zodat ik in de toekomst voor mijn kinderen kan zorgen.” 
 
Toch hoopt het gezin dat ze in de toekomst terug kunnen naar Soedan. “Als ik een toverstok had, zou ik Soedan beter maken,” vertelt Manals tienjarige dochter Esraa*. 
 
Save the Children roept de internationale gemeenschap op om de financiering en middelen vrij te maken om een grootschalige respons voor te bereiden om te voorzien in kritieke behoeften, zowel in Soedan als in de buurlanden, inclusief nationale organisaties die eerstelijnshulp bieden.