Skip to main content
fa03eff4-6a88-4b1e-9ce0-04e32e1eb271.png.webp

Open oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en Israël

Donderdag 19 Oktober 2023

Open oproep, samen met heel veel andere organisaties, voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en Israël om een humanitaire catastrofe en verder verlies van onschuldige levens te voorkomen.

We zijn getuige geweest van onbeschrijflijke dood en vernietiging in de Gazastrook en Israël. Duizenden mensen zijn gedood, gewond, ontheemd en bijna tweehonderd mensen worden nog steeds gegijzeld, onder wie kinderen en ouderen.
 
Lijkzakken raken op
In Gaza heeft de VN gezegd dat water, voedsel, brandstof, medische benodigdheden en zelfs lijkzakken opraken als gevolg van de belegering. De VN waarschuwde dat mensen – vooral jonge kinderen – binnenkort zullen sterven door ernstige uitdroging. Buurten zijn verwoest en volledig in puin veranderd. Palestijnen die op zoek zijn naar veiligheid kunnen nergens heen. Veel van degenen die na het herplaatsingsbevel van het Israëlische leger vanuit het noorden van Gaza naar het zuiden waren verhuisd, zijn naar verluidt gebombardeerd toen ze probeerden te vluchten of zodra ze in het zuiden van Gaza aankwamen.
 
De gebeurtenissen van de afgelopen week hebben ons naar de afgrond van een humanitaire catastrofe geleid en de wereld kan niet langer wachten om in actie te komen. Het is onze collectieve verantwoordelijkheid.
 
Gezamenlijke oproep
Op zondag 15 oktober heeft de humanitaire coördinator van de Verenigde Naties voor de bezette Palestijnse gebieden een beroep gedaan op alle partijen bij het conflict, en op de lidstaten met invloed, om dringend in te stemmen met een humanitair staakt-het-vuren.
 
Vandaag bundelen wij onze stemmen en roepen alle staatshoofden, de VN-Veiligheidsraad en actoren ter plaatse op om prioriteit te geven aan het behoud van menselijk leven boven alles. Tijdens dit staakt-het-vuren roepen wij alle partijen op om onvoorwaardelijk de levering van levensreddende hulp te faciliteren. Dat houdt in: voedsel, medische benodigdheden, brandstof en de hervatting van elektriciteit en internet naar Gaza, naast de veilige doorgang van humanitair en medisch personeel.
 
Bevrijd alle burgergijzelaars, vooral kinderen en ouderen
Sta humanitaire konvooien toe VN-faciliteiten, scholen, ziekenhuizen en gezondheidsfaciliteiten in het noorden van Gaza te bereiken en zeg toe deze te allen tijde te beschermen, samen met de burgers en het personeel daarbinnen. Daarnaast eisen we intrekking van het bevel van de Israëlische regering aan burgers om Noord-Gaza te verlaten. Zorg ervoor dat patiënten in kritieke toestand worden geëvacueerd voor dringende zorg.
 
De VN-Veiligheidsraad, de secretaris-generaal van de VN en alle wereldleiders met invloed moeten onmiddellijk actie ondernemen om ervoor te zorgen dat een staakt-het-vuren van kracht wordt. Het blijft onze enige optie om verder verlies van burgerlevens en humanitaire catastrofes te voorkomen. Alles wat minder is, zal voor altijd een smet op ons collectieve geweten zijn.
 
Burgers zijn geen onderhandelingstroeven. Families hebben een kans nodig om hun doden te begraven en te rouwen. De cyclus van geweld tegen onschuldige burgers moet doorbroken worden.