Skip to main content
21908bf9-98fb-4b6a-b17d-3d8c7dc08be0.JPG.webp

Save the Children bouwt duurzaam watersysteem in Jemen

Woensdag 17 Mei 2023
De veertienjarige Salwa moest elke dag drie uur lopen om water te halen voor haar gezin. Hierdoor miste zij regelmatig school. Save the Children heeft nu in haar dorp een watersysteem op zonne-energie aangelegd. 
Taiz is een afgelegen dorp in Jemen. De inwoners moesten naar een afgelegen bron in een vallei lopen om jerrycans met water te vullen. Dit was geen ongevaarlijke route. Wandelaars kwamen regelmatig in nauw contact met auto’s en motorfietsen. Daarnaast was het water niet schoon, waardoor mensen geregeld ziek werden. Het opvangen van dit vuile water was de dagelijkse zorg van de gemeenschap.
 
Het watersysteem
Daar kwam verandering in toen het watersysteem op zonne-energie werd aangelegd. Save the Children bood steun door middel van financiën en kennis. Degenen die rechtstreeks met het project te maken hadden, werden door ons opgeleid. De Commissie Waterbeheer (WMC), bestaande uit zeven leden (vier mannen en drie vrouwen), werd getraind in het onderhoud en de werking van het watervoorzieningssysteem, inclusief milieu- en financiële aspecten. Het project had als doel te zorgen voor duurzame watervoorziening voor het district, waaronder twee zorginstellingen en twee scholen.
 
Je merkt het verschil in de gemeenschap na de installatie. Er zijn minder ziekten, minder epidemieën en betere toegang tot onderwijs voor kinderen. Als gevolg van de verbeteringen, zet de gemeenschap zich in voor de werking en het onderhoud van het watersysteem. Ze hopen nog jaren toegang te hebben tot water.
 
Salwa
Dit geldt ook voor de veertienjarige Salwa*. Na de installatie van het watersysteem, hoeft ze geen water meer te halen. Daardoor mist ze geen school meer. 
Salwa

Het afgelopen jaar behoorde Salwa tot de beste leerlingen van haar klas. Ze gaat graag naar school en mist het water halen niet.