Skip to main content
dc6734f1-2d67-4051-aeb4-b0b4b4d0256e.JPG.webp

Save the Children steunt 3500 kinderen in Zuid-Soedan met eten en zaden

Dinsdag 4 April 2023
Mary, uit Abyei in het noorden van Zuid Soedan, kreeg van Save the Children groentezaden. Via moeder-tot-moeder-steungroepen kregen nog 600 andere moeders deze groentezaden. Meer dan 3000 kinderen hebben hiervan geprofiteerd.
Abyei Special Administrative Area ligt aan de grens met Soedan. Mensen in het grensgebied leven sinds de onafhankelijkheid van Zuid Soedan in 2011 in onzekerheid. Onlangs waren er weer nieuwe geweldsconflicten in Abyei tussen de gemeenschappen die daar wonen. Agok, een stad in de regio, lijkt momenteel haast een spookstad. Huizen en bestaansmiddelen werden verwoest door het conflict. Daardoor zitten meer en meer Zuid Soedanezen in Abyei in voedselnood.

Mary
In 2021 kwam Mary in contact met het programma. Mary, 53, is een van de vele moeders die door Save the Children zijn opgeleid in moestuinieren. Ze heeft een prachtige moestuin naast haar huis aangelegd. Door het programma krijgt Mary maandelijks basisbehoeften, zoals zeep, suiker en meel. Daarnaast kreeg ze ook zaden om groenten te planten in haar moestuin. "Mijn kleinkinderen leden vroeger aan acute ondervoeding door een gebrek aan een uitgebalanceerd dieet, mijn dochter verloor bijna haar kind als gevolg van slechte voedingsgewoonten.”

Mary’s familie is een van de vele families die hun huizen in Agok ontvluchtten om in een nabijgelegen dorp een veilig toevluchtsoord te zoeken. Tijdens het geweld werd Mary's huis verwoest en raakte ze alle mogelijkheden kwijt om in haar levensbehoeften te voorzien. Ze moest alles achterlaten. In haar nieuwe ontheemdingsplaats zorgt Mary voor veertien kinderen, waaronder haar kleinkinderen. Door de moeilijke leefomstandigheden in het dorp ging het slecht met hun, vertelde Mary. Ze raakte bijna een van haar kleinkinderen kwijt aan ondervoeding.

Grote verbetering
Nu oogst Mary groenten uit haar tuin. Een deel van wat ze teelt eet ze thuis met haar familie. De rest verkopen de moeders op de lokale markt om geld te verdienen waarmee ze weer aan andere levensmiddelen kunnen komen.

Vanwege een gebrek aan tuingereedschap en zaden delen moeders uit de gemeenschap in zogenaamde moeder-tot-moeder steungroepen de lasten. Door samen te werken en de zaden en oogst te delen, steunen de moeders elkaar en blijft er voor iedereen voldoende over om te planten én te eten. Veel moeders in de gemeenschap, vooral degenen die door het conflict ontheemd zijn geraakt, willen zich bij de groep aansluiten. 
CH1714527-Smile-of-Hope

De moeders in Abyei halen nu samen voedzaam eten uit de moestuinen. Nu kunnen ze voldoende op tafel zetten voor hun kinderen. Het heeft een grote impact gehad op acute ondervoeding bij kinderen in Abyei: dat is met 60% is verminderd.

Save the Children voert dit programma uit in Abyei. Het programma wordt gefinancierd door de Europese Unie.