Skip to main content
320c4fec-6e1f-44d4-9cb9-ee73c17431b4

Save the Children steunt de resolutie om de klimaatcrisis aan te pakken

Vrijdag 31 Maart 2023

Gisteravond nam de VN een resolutie van studenten aan, waarin het Internationaal Gerechtshof om advies wordt gevraagd over de wettelijke verplichtingen van landen om de klimaatcrisis aan te pakken.

De resolutie werd voorgesteld door Vanuatu, een eiland in de Stille Oceaan waar de gevolgen van de klimaatcrisis al jaren voelbaar zijn. Vanuatu werd in februari twee keer door een cycloon getroffen, waardoor duizenden mensen zonder huis of haard zitten. Rechtenstudenten van het land maakten zich zorgen en bedachten samen met jongerenorganisatie Pacific Youth een klimaatplan, waaruit deze internationale campagne is gekomen.

Verplichtingen 
Het Internationaal Gerechtshof gaat de komende jaren uitzoeken wat voor verplichtingen er onder het internationaal recht vallen om klimaatverandering tegen te gaan. En: wat de rechtsgevolgen zijn als landen deze regels niet opvolgen. Het Hof kijkt onder andere naar verdragen over het milieu, mensenrechten en kinderrechten. 

De klimaatcrisis treft kwetsbare groepen in armere landen het hardst. Kinderen in landen als Zuid Soedan, Bangladesh, Mali en Mozambique worden vaak op meerdere vlakken geraakt door klimaatverandering. Door droogte is landbouw moeilijk en sterft vee. Ouders kunnen niet voldoende eten op tafel zetten, waardoor kinderen met lege magen naar school gaan. De kansen op onderwijs worden nog lager, omdat scholen zelf vaak dicht moeten vanwege hitte of overstromingen. Daarnaast slaan veel mensen door het veranderende klimaat op de vlucht, waardoor kinderen alles kwijtraken en ergens anders opnieuw een bestaan moeten opbouwen.

Aoife


Save the Children steunt de resolutie en hoopt dat het Hof een duidelijk uitspraak zal doen. Een uitspraak waarin de rechten van het kind meegewogen worden in de verplichtingen van landen om de klimaatcrisis aan te pakken.