Skip to main content
1b9a4de4-982b-4ebc-b8b0-af1eb761c4a4.png.webp

Save the Children werkt mee aan nieuwe pilot in Zuid-Soedan: digitale ‘witte vlag’ voor conflictgebieden

Maandag 7 Augustus 2023
Elk jaar sterven er honderdduizenden kinderen in conflictgebieden. Een van de grootste obstakels in het bieden van hulp is het gebrek aan communicatie. De pilot “Project Whiteflag” moet hier verandering in brengen. 
De digitale ‘witte vlag’ streeft naar betrouwbare, up-to-date communicatie.
Het project ‘Whiteflag’ is een pilot met Capgemini en Fennel Labs die binnenkort van start gaat in Zuid-Soedan. Het online platform moet ervoor zorgen dat op een veilige manier digitaal kan worden gecommuniceerd in conflictgebieden. “Er zijn al communicatiemiddelen, maar die zijn niet altijd betrouwbaar en niet alle betrokken partijen krijgen dezelfde informatie,” vertelt Stijn Koster van Save the Children. “Het is heel belangrijk dat communicatie in deze gebieden wordt verbeterd.”
 
Oorlogen duren namelijk steeds langer en vinden plaats in bewoonde gebieden, noodhulp wordt geblokkeerd en scholen worden aangevallen. Het beschermen van kinderen in oorlogs- en conflictgebieden blijkt steeds moeilijker. Belangrijke informatie kan niet altijd gedeeld worden vanwege de sensitieve aard van de inhoud. Het gaat bijvoorbeeld over infrastructuur, scholen en gezondheidsklinieken, maar bijvoorbeeld ook informatie over welke partijen waar zitten, of een konvooi van humanitaire hulp. In feite alle entiteiten met bescherming onder het internationaal humanitair recht. Ook zijn huidige communicatieplatforms niet wereldwijd betrouwbaar. Dit terwijl in onzekere situaties zoals een conflict, dit soort betrouwbare informatie van levensbelang is.  
 
Online kaarten
Een belangrijke functie van het project is bijvoorbeeld een up-to-date kaart van het conflictgebied, zodat mensen goed kunnen volgen wat er waar gebeurt. Een hulporganisatie kan de app onder andere inschakelen om aan te geven waar een konvooi zich bevindt en kaarten online updaten, zoals het aangeven van een school in een gebied. 
 
De naam ‘Whiteflag’ is gebaseerd op het hijsen van de fysieke witte vlag: een teken van staakt-het-vuren. Met Whiteflag wordt ook digitaal de vlag gehesen. De protocollen voor de app zijn gebaseerd op de International Humanitarian Law (IHL): dit zijn regels die de effecten van gewapende conflicten beperken, voor humanitaire doeleinden. Deze regels beschermen zowel kinderen als volwassenen.
 
Wat is de pilot?
Whiteflag moet een neutrale online omgeving zijn voor digitale communicatie, die de beperkingen oplost die nu bestaan voor het delen van informatie in conflictgebieden. “Whiteflag moet op zo’n manier gebouwd zijn, dat je geen informatie hoeft te delen met partijen die je niet vertrouwt,” vertelt Stijn. Er wordt gebruik gemaakt van blockchain om de betrouwbaarheid te vergroten. Blockchains zijn een soort ‘blokjes informatie’ die door beide partijen digitaal worden ondertekend. De informatie wordt direct opgeslagen in een database en veilig versleuteld.
 
Het doel is om de app zo ‘klein’ mogelijk te houden. “Het hoeft niet per se veel functionaliteiten te hebben, maar een algemene interface die betrouwbare informatie verschaft,” vertelt ook programmamanager Balt Leenman die de pilot leidt. Zelf is hij erg betrokken bij NGOs en meerdere keren in conflictgebieden geweest.
  
De eerste stap van de pilot, is het maken van een app. Daar wordt nu aan gewerkt door Save the Children en Capgemini. Deze app communiceert via blackchain, daar zorgt Fennel Labs voor. “Het startpunt van ons was dat er een app gebouwd moest worden waarmee we de operationele pilot straks kunnen doen. Die bouw is begonnen en bezig,” vertelt Stijn.
 
Nu wordt er dus gewerkt aan de app. “Het is nu voornamelijk bouwen, samen met eindgebruikers – dat zijn collega’s uit Zuid-Soedan die input leveren. Bijvoorbeeld over het gebruik van de app, maar ook in hoeverre het werkbaar is in de context van Zuid-Soedan: in hoeverre is er internetverbinding, zijn mobiele telefoons beschikbaar en wat zijn andere manieren binnen de context waarop gecommuniceerd wordt.” 

Verdere stappen
Whiteflag wordt de komende maanden getest. Het is een samenwerking met PAX, welke consulteert over hoe de technologie voor burgers belangrijk is; ontwikkelaar Capgemini en Fennel Labs, die de blockchain-technologie verzorgt. Nadat Save the Children mee heeft gedaan aan de simulatie-test van Whiteflag in 2018, zal de pilot nu getest worden in operationele situaties om de volle potentie te testen.  
 
De app kan uiteindelijk gebruikt worden op Windows en Android. “Eind oktober moet het werkbare product af zijn en kunnen we verder kijken in hoeverre deze functionaliteit in operationele setting meerwaarde heeft,” vertelt Stijn. Zodat we in de toekomst met Whiteflag de veiligheid van de meest kwetsbare mensen in conflictgebieden kunnen verbeteren.