Skip to main content
CH1908458-Partner-organisation-packing-distribution-in-Gaza

7 dingen die wij de afgelopen weken hebben gedaan in en voor Gaza

Maandag 30 Oktober 2023

Save the Children biedt al sinds 1953 hulp in Gaza. Op dit moment zijn wij hard bezig om hulpmiddelen binnen te krijgen en de politiek te overtuigen van een staakt-het-vuren. Dit hebben wij al gedaan in 3 weken tijd: 

Voor het laatst aangepast op 7 november

 1. Hulppakketten gemaakt 

 2. Onze hulpverleners in Egypte hebben samen met hulpverleners van de Rode Maan 12.000 noodhulppakketten gemaakt.  

 • 3000 hygiënepakketten voor mannen  
 • 3000 hygiënepakketten voor vrouwen 
 • 3000 recreatiepakketten met speelgoed voor kinderen  
 • 3000 pakketten met babyspullen 
 1. Met een vrachtwagen over de grens 
  We zijn al met een vrachtwagen de grens over om de 12.000 pakketten uit te delen. Daarnaast hebben we onder andere 45.000 flessen water, 3000 dekens en 3000 matrassen uitgedeeld.

  Er is alleen veel meer humanitaire hulp nodig. Er is veel meer steun nodig voor de 2,5 miljoen mensen in Gaza. Daarom roepen wij Israël op om de grenzen te openen voor alle humanitaire hulporganisaties.  

 2. Afleiding voor kinderen in Gaza 
  Onze medewerkers in een schuilplaats in Gaza organiseren activiteiten voor kinderen, zodat ze afleiding hebben. Het is belangrijk dat kinderen dit soort activiteiten nog wel kunnen doen, want het is ook een manier van verwerken.  

CH1909303-A-child-in-Gaza-painting-with-her-finger
 1. Trainingen en voorbereidingen in grensgebieden 
  Er zijn aanbestedingen gaande om ziekenhuizen en ambulances aan Egyptische zijde te ondersteunen in geval van medische evacuatie. Ook worden er trainingen voor mentale gezondheid en kinderbescherming georganiseerd voor belangrijk eerstelijnspersoneel. 

 2. We komen in actie met de Dutch Relief Alliance 
  Samen met onze andere partners van de Dutch Relief Alliance bereiden wij ons, in samenwerking met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, voor op de lancering van een Acute Joint Response om mensen te helpen die dringend humanitaire hulp nodig hebben in Gaza.   
   
  In de Gazastrook zullen levensreddende activiteiten worden uitgevoerd, waaronder ondersteuning op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. We richten ons ook op bescherming, inclusief psychosociale ondersteuning, gezondheidszorg en multifunctionele financiële hulp. De Joint Response richt zich op 50.296 individuen. 

 3. Media-aandacht gegenereerd  
  We proberen zoveel mogelijk aandacht voor de situatie te krijgen in de media. Zo hebben we aan tafel gezeten bij Humberto Tan, Nadia Moussaid, Tijd voor MAX en zat Jason Lee, directeur van Save the Children in Gaza, via Zoom in Nieuwsuur. We proberen de oproep voor een staakt-het-vuren zo breed mogelijk te verspreiden. Dit doen wij met alles wat in onze macht ligt.  

 4. Gesproken met politici en in de Tweede Kamer 
  Onze directeur Pim Kraan, heeft samen met de directeuren van Amnesty International, Oxfam Novib, PAX voor Vrede en the Rights Forum in de Tweede Kamer gesproken. Onze boodschap: geen pauze, maar een staakt-het-vuren en humanitaire toegang moeten nú worden afgedwongen om kinderlevens te redden. Dit weekend bleek dat Nederland zich onthield van een stem voor de bescherming van burgers in Gaza. Daar zijn wij heel erg boos om. Daarom sprak Pim Kraan met demissionair premier Rutte om aan te dringen op een staakt-het-vuren.  

   

Ben je benieuwd hoe je ons kan helpen met druk uitvoeren? Teken dan onze petitie.  

Volg ons op Instagram, LinkedIn en X (voormalig Twitter) om op de hoogte te blijven van ons werk.