Skip to main content
d96e67c7-722f-4d84-913b-63e7f5491a78.jpg.webp

Wereldvluchtelingendag: Hoe TeamUp ervoor zorgt dat kinderen in een AZC weer vrienden maken

Dinsdag 20 Juni 2023
Op Wereldvluchtelingendag staan we stil bij alle mensen die gevlucht zijn. Het aantal kinderen dat gedwongen hun huis moest ontvluchten is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Save the Children biedt hun (mentale) zorg. 
Stel je voor dat je als kind moet vluchten. Je raakt alle vertrouwde dingen kwijt: je vrienden, familie en school. Voor heel veel kinderen is dit een traumatische ervaring. Als ze eenmaal aankomen in een azc voelen ze zich verdrietig en alleen. 
 
Dat overkwam Farah ook: “Ik was eerst echt een verlegen en bang meisje, maar dat is nu niet meer zo.” Farah doet nu mee met het TeamUp programma. Daar leren jongeren door middel van sport en spel om hun ervaringen te verwerken. 
 
TeamUp
TeamUp is een programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child. Het is op vaste dagen, tijden en met dezelfde begeleiders. Dit zorgt voor stabiliteit, structuur en een gevoel van veiligheid en verbondenheid. De vaardigheden die kinderen bij TeamUp opdoen zijn gekoppeld aan sociaal-emotionele thema’s en komen weer van pas in hun dagelijks leven.
 
Doordat jongeren iedere week samen met elkaar sporten, spelen en bewegen ontstaan nieuwe, hechte vriendschappen Ze leren elkaar vertrouwen, voelen zich meer verbonden met leeftijdsgenoten en krijgen meer zelfvertrouwen. 
Farah-vierkant

Save the Children
Save the Children vindt het belangrijk dat kinderen goed worden opgevangen na hun vlucht. Zowel op fysiek als emotioneel vlak. Naar schatting hebben wereldwijd 24 miljoen kinderen dringend mentale gezondheidszorg nodig om hun traumatische ervaringen te verwerken. Save the Children doet er alles aan om dit aan te bieden, bijvoorbeeld door middel van TeamUp.