Skip to main content
1f8c1e26-893f-40f7-af54-849c1dc7fb79.jpg.webp

Kinderen in Oeganda blijven leren dankzij INCLUDE

Woensdag 4 Augustus 2021
Vanwege een langdurige lock-down gaan kinderen in Oeganda al sinds maart 2020 niet meer naar school. Save the Children en partnerorganisaties zetten zich in om kinderen in vluchtelingenkampen en daarbuiten toegang te geven tot onderwijs.
Eind juli is de tweede fase van het INCLUDE project ingegaan, een initiatief van de Europese Unie, de Oegandese regering en het ‘Uganda Education Consortium’, dat geleid wordt door Save the Children. Het project zorgt ervoor dat kinderen die in vluchtelingenkampen wonen, en in de gebieden daarom heen, toegang hebben tot veilige en inclusieve leermogelijkheden zolang de scholen dicht zijn. Deze activiteiten zorgen ervoor dat de terugkeer naar school straks soepeler verloopt.
 
15 miljoen kinderen niet naar school
Om de spreiding van corona tegen te gaan zijn de scholen in Oeganda al meer dan een jaar dicht. Vijftien miljoen kinderen kunnen hierdoor geen onderwijs volgen. De onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt, en de lange periodes waarin kinderen nu niet naar school gaan, vergroten de kans dat kinderen helemaal niet meer terug gaan zodra de scholen weer openen.

Het is ontzettend belangrijk dat kinderen in Oeganda kunnen blijven leren ondanks de scholensluiting. Onderwijs beschermt kinderen tegen armoede, geweld en misbruik en het stimuleert plezier, leren, eten, spelen en groeien.
 
Leren op afstand
Het INCLUDE project helpt kinderen met de voorbereiding van de heropening van de scholen. Zo wordt de toegang tot leren op afstand mogelijk gemaakt voor zoveel mogelijk kinderen, komen er extra veilige plekken om te leren en worden er extra docenten aangenomen. Ook is er aandacht voor de psychische gezondheid van leerlingen en ondersteuning voor kinderen met een beperking en jonge moeders.
 
Het INCLUDE project wordt uitgevoerd door Save the Children, Finn Church Aid, Norwegian Refugee Council, War Child Holland en Humanity and Inclusion. De Europese Unie heeft 7 miljoen euro bijgedragen aan dit project.