Skip to main content
7a5e76ca-1e8d-458d-b452-5ee8076ba6b7.jpg.webp

Libanon: Families overleven op aardappelen en rijst

Donderdag 11 November 2021
Veel kinderen in Libanon slaan door de crisis dagelijks maaltijden over, zien teams van Save the Children.
De voedselprijzen zijn door de zware economische crisis in een jaar tijd verviervoudigd. “Dat wat er nu in Libanon gebeurt, is ongekend.” 

Save the Children volgde zeven dagen lang verschillende families om te onderzoeken wat zij op een dag eten. Aardappels, rijst en linzen zijn vaak het enige dat bij deze gezinnen op tafel ligt. Zo at een Libanees gezin met vier kinderen gemiddeld een maaltijd per dag. Minder dan een jaar geleden waren dat nog drie maaltijden. Een ander Syrisch gezin uit Noord-Libanon meldde bij collega’s van Save the Children dat hun drie kinderen een week lang geen voedzaam voedsel kregen. Hun zes maanden oude baby had alleen wat koemelk en ontbijtgranen.  
 
Aardappelpuree of bulgur 
Salma is zestien jaar en liet onze collega’s weten dat ze nu zoveel mogelijk tijd tussen de maaltijden laat. “Nu eten we een laat ontbijt en een vroeg diner. Eerder aten we ‘s ochtends altijd eieren, melk, kaas en labneh. Ook al aten we niet elke dag vlees en kip, we aten het wekelijks en mijn moeder legde het soms in de vriezer. Fruit en groenten waren ook altijd, nu hebben we er bijna geen.” De meeste families eten voor de lunch aardappelpuree of ze delen een bord bulgur bij het avondeten, zo blijkt uit de voedseldagboeken die gezinnen op verzoek van Save the Children een week lang bijhielden. 
 
Prijzen verviervoudigd 
Consumenten betalen minstens drie keer zoveel als een jaar geleden voor brood, granen, groenten of vlees. Uit de laatste gegevens van de Libanese overheid blijkt dat de prijs van essentiële voedingsmiddelen in slechts één jaar met 390 procent is gestegen. Sinds eind 2019 is Libanon verzonken in een van de ergste economische crises sinds het midden van de negentiende eeuw. Het land telt de hoogste jaarlijkse inflatie ter wereld. De voedselcrisis wordt verergerd door een stroomtekort, waarbij stroom vaak langer dan twintig uur uitvalt. Het is in een mediterraan land als Libanon daardoor bijna onmogelijk om bederfelijke voedingsmiddelen zoals zuivel en vlees te bewaren. De subsidie voor brandstof, medicijnen en tarwe is door de regering zo goed als opgeheven. 
 
Ongekende situatie 
Janna de Jong, programmamanager noodhulp bij Save the Children: “Dat wat er nu in Libanon gebeurt, is ongekend. Mensen van alle nationaliteiten en achtergronden in het hele land strijden dagelijks om voedsel voor hun kinderen. We moeten nu handelen om levens te redden en verder lijden voor kinderen en hun families te voorkomen.” Save the Children biedt daarom contant geld en advies aan kwetsbare gezinnen om hen te beschermen tegen de gevolgen van de toenemende armoede in Libanon.