Helft van Libanese kinderen heeft dringend hulp nodig

De helft van de Libanese kinderen – ongeveer 700.000 – heeft dringend humanitaire hulp nodig. Duizenden kinderen lopen het risico op ondervoeding, nu de oorlog in Oekraïne de voedselcrisis verder verergert.  

Libanon kreeg vanaf eind 2019 te maken met een van ‘s werelds ergste financiële crises. De Libanese munt heeft meer dan 90% van zijn waarde verloren. Openbare diensten zijn veelal stil komen te liggen, met ernstige elektriciteits-, water-, medicijnen-, en voedseltekorten tot gevolg.  

Prijzen stijgen
De kosten van voedsel in Libanon zijn in een jaar tijd met 396% gestegen. De prijzen zijn verder gestegen sinds het conflict in Oekraïne begon, aangezien bijna alle tarwe wordt geïmporteerd uit Rusland en Oekraïne. De kosten van brood zijn de afgelopen zes weken met 38% gestegen. De prijs van zonnebloemolie en suiker is met respectievelijk 88% en 72% gestegen. 

Uit nieuwe VN-cijfers blijkt dat momenteel meer dan 2 miljoen Libanezen - ongeveer 57% van de bevolking - in kwetsbare situaties leven. Drie op de vier huishoudens hebben niet genoeg geld hebben om voedsel te kopen. Zonder dringende maatregelen zullen kinderen de dupe blijven van de verslechterende armoedecrisis in Libanon.  

Save the Children in Libanon 
Save the Children ondersteunt gezinnen zoals die van Mahasen* en Zeina* met cash, financieel advies, voedingsadvies, geestelijke gezondheidszorg. Ook kan Save the Children waar mogelijk, doorverwijzen naar andere zorg. Dit alles om ervoor te zorgen dat kinderen en hun families kunnen overleven en zich verder kunnen ontwikkelen.  

Zeina*, 37, woont in Beiroet met haar man en drie kinderen. Ze legt uit dat haar familie vóór de economische crisis als middenklasse werd beschouwd, die inmiddels niet meer bestaat. Meer dan driekwart van de bevolking is de afgelopen twee jaar in armoede terechtgekomen. 

 “Ik werk de hele maand om 33 dollar te verdienen die we nodig hebben om huur te betalen. We zijn afhankelijk van de twee uur elektriciteit per dag die de overheid levert. Het afgelopen jaar hebben we zoveel offers gebracht en bezuinigd, maar het is niet genoeg. Ik kan het me nog steeds niet veroorloven om maandverband voor mijn dochter te kopen, dus op die dagen gaat ze niet naar school. Soms voelt het alsof we in vernedering leven. Mijn zoon blijft me vragen of hij met school kan stoppen en aan het werk kan zodat hij ons kan helpen. Ik vrees dat hoe drastischer onze situatie wordt, mijn man en ik daar misschien onze toevlucht toe zullen nemen.” 

Jennifer Moorehead, Save the Children's Country Director in Libanon: 

“Deze nieuwe cijfers leggen de omvang van de humanitaire behoeften in Libanon bloot. Het land wordt geconfronteerd met een bizarre verslechtering van de levensomstandigheden van kinderen en gezinnen. Als we nu niets doen, zal dit op vele generaties impact hebben. Dit is een kindercrisis, waarbij het leven en de toekomst van kinderen op het spel staan. 

Save the Children roept op tot onmiddellijke actie en duurzame oplossingen voor de lange termijn om deze humanitaire crisis het hoofd te bieden. De regering van Libanon en de internationale gemeenschap moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat essentiële diensten niet bezwijken en om de veerkracht van huishoudens te versterken. Zonder dit zullen we het leven van nog meer kinderen - en hun toekomst - op het spel zetten." 

*Namen in dit artikel zijn veranderd om de identiteit te beschermen  

>