Nieuw project in Afghanistan met steun van de Europese Unie

Save the Children is een nieuw project gestart, met steun van de Europese Unie. Hiermee kunnen we aan meer dan 200,000 kinderen en hun families hulp bieden op het gebied van gezondheidszorg, voeding, onderwijs en veiligheid. 

Gezondheidszorg en behandelen ondervoeding
We zetten mobiele gezondheidsteam in, dit zijn gezondheidsspecialisten die reizen van het ene gebied naar het andere gebied. Op deze manier kunnen we veel mensen in afgelegen gebieden bereiken met basisgezondheidszorg en psychosociale zorg. Speciale aandacht ligt op het voorkomen en behandelen van ondervoeding bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 
Via het meten van de armomtrek kunnen we vaststellen of een kind ondervoed is. Indien nodig, geven we plumpy’nut aan kinderen. Dit pindakaasmengsel zit boordevol energie, proteinen en mineralen. Het wordt razendsnel opgenomen in het lichaam waardoor ondervoede kinderen weer kunnen aansterken. Het grote voordeel is dat de zakjes makkelijk vervoerbaar en lang houdbaar zijn; de pindapasta blijft buiten de koelkast zeker twee jaar goed.

Onderwijs
Save the Children werkt aan het veilig en toegankelijk houden van onderwijs. We bieden lesmateriaal, ondersteunen docenten en we onderhouden contact met de lokale overheden en belanghebbenden. We organiseren lessen (basis onderwijs) in de gemeenschappen, dit zijn informele klassen zodat kinderen die niet naar een formele school kunnen, toch kunnen leren. Zowel jongens als meisjes hebben toegang tot deze informele lessen.  Kinderen kunnen via deze klassen uiteindelijk doorstromen naar het formele educatiesysteem om zo hun kansen op een baan in de toekomst te vergroten. Momenteel is de doorstroom van meisjes naar het voortgezet onderwijs onzeker, Save the Children blijft continue in gesprek met de defacto autoriteiten om te pleiten voor het belang van onderwijs voor meisjes. 

Veiligheid en psychosociale hulp
Ook werken we aan het creëren van een veilige omgeving voor kinderen om op te groeien. We leiden docenten op om problemen bij kinderen te signaleren en hen door te verwijzen naar de juiste hulpinstanties. Kinderen in Afghanistan hebben veel meegemaakt en kunnen last krijgen van nachtmerries, depressieve gevoelens en gedragsproblemen. We bieden daarom psychosociale hulp, om deze kinderen zo goed mogelijk te begeleiden in het verwerken van wat ze hebben meegemaakt.  Daarnaast ondersteunen we en creëren we lokale netwerken waarin kinderen en hun families workshops kunnen volgen gericht op het sociaal-emotionele welzijn. 

Save the Children in Afghanistan
Save the Children beschermt sinds 1976 kinderen en kinderrechten in heel Afghanistan, ook tijdens perioden van conflict, regimewisseling en natuurrampen. De situatie in Afghanistan is op dit moment erg zorgwekkend vanwege jarenlange conflicten, droogte, stijgende voedselprijzen, de economische crisis sinds de machtsovername en de gevolgen van de coronapandemie. De impact hiervan op kinderen in Afghanistan is enorm. Met steun van onder andere de Europese Unie en onze donateurs, kunnen we kinderen blijven helpen.

>