Skip to main content
Kind uit Gaza met geamputeerd onderbeen

Amputaties bij kinderen in Gaza

Dinsdag 9 Januari 2024

Meer dan tien kinderen per dag verliezen een ledemaat. Deze verschrikkelijke cijfers zijn door VN-organisaties bekendgemaakt. Vaak gebeurde dit zelfs zonder verdoving, omdat te weinig artsen en verpleegkundigen zijn en de middelen om anesthesie te bieden er gewoonweg niet zijn. Ook aan antibiotica is een tekort.

Jason Lee, directeur van Save the Children in de bezette Palestijnse gebieden: "Ik heb artsen en verpleegkundigen gezien die volledig overweldigd waren toen er kinderen binnenkwamen met verwondingen door explosies. De impact van het zien van kinderen met zoveel pijn zonder dat ze de apparatuur of medicijnen hebben om ze te behandelen of de pijn te verlichten, is zelfs voor ervaren professionals te veel. Zelfs in een oorlogsgebied zijn de beelden en geluiden van een jong kind dat verminkt is door bommen niet te rijmen, laat staan te begrijpen binnen de grenzen van de menselijkheid.” Van de 36 ziekenhuizen in Gaza zijn er slechts 13 die soms wel en soms niet open zijn. Per dag wordt bekeken of ze kunnen werken. Is er brandstof om de generatoren mee te laten draaien zodat er stroom is, zijn er wellicht nieuwe medische voorraden binnengekomen?
 
Waarom zoveel amputaties?
Kleine kinderen zijn bijzonder kwetsbaar als er explosies dichtbij hen zijn. Ze hebben een zwakkere nek en romp, daardoor lopen ze eerder hersenletsel op door de kracht van explosies. Hun schedels zijn nog niet volledig gevormd en hun onontwikkelde spieren bieden minder bescherming, waardoor de kans groter is dat een ontploffing organen in hun buik ernstig beschadigt, zelfs als er aan de buitenkant van hun lichaam geen zichtbare verwonding lijkt te zijn.

Lee: “Het is onnodig dat kinderen zo door deze oorlog moeten lijden. Het doden en verminken van kinderen is een ernstig misdrijf tegen kinderen en de daders moeten ter verantwoording worden geroepen.”
 
Save the Children vindt dat de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheid moet nemen. Het Internationaal Humanitair Recht moet gehandhaafd worden. Alleen een definitief staakt-het-vuren kan een einde maken aan het doden en verminken van burgers. De hulpverlening - inclusief essentiële medicijnen voor gewonde kinderen – moet opgeschaald worden, want die hulp komt nu slechts mondjesmaat en na veel vertraging binnen.

Inmiddels zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza ongeveer 22.000 Palestijnen gedood en 57.000 Palestijnen gewond geraakt in de drie maanden sinds 7 oktober. Save the Children werkt sinds 1953 in de bezette Palestijnse gebieden. Het team van Save the Children in de bezette Palestijnse gebieden is 24 uur per dag bezig met het inslaan van essentiële voorraden om mensen in nood te ondersteunen en met het zoeken naar manieren om hulp Gaza binnen te krijgen.