Skip to main content
Gepke

Donateur in beeld: veelzijdig arts met een warm hart voor de medemens

Donderdag 28 Maart 2024

Achter sommige giften die wij ontvangen, schuilt een bijzonder verhaal. Zo ook het verhaal van Gepke Hingst. Gedreven door de wens om iets voor anderen te betekenen, woonde en werkte zij in landen over de hele wereld. Tegelijkertijd bleef ze betrokken bij al haar dierbaren. Toen Gepke eind vorig jaar overleed, zette de familie haar gedachtegoed voort met een schenking aan Save the Children. We blikken met zus Saske terug op het voluit geleefde leven van haar veelzijdige en kleurrijke zus.

Toen Gepke 12 jaar was, las ze over Albert Schweitzer. Ze was enorm onder de indruk van deze arts en van zijn betrokkenheid bij patiënten. Op dat moment besloot ze dat ze later dokter wilde worden. En zo geschiedde. Ze rondde haar studie geneeskunde in 1983 met succes af. Naast ambitieus, was Gepke reislustig en geïnteresseerd in andere culturen en religies. Het was dan ook niet geheel toevallig, dat zij een internationale carrière tegemoet ging.

Carrière
Voor Artsen Zonder Grenzen werkte Gepke onder andere in een lokaal veldhospitaal in Afghanistan. Daarnaast was ze lange tijd werkzaam voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in verschillende Afrikaanse landen.

Rond haar veertigste besloot Gepke haar leven een wending te geven in de richting van meer bestuurlijk werk. Ze werd toegelaten tot Harvard University. Daar volgde ze twee studies op het gebied van openbaar bestuur en publieke gezondheid. Met die diploma’s op zak vertrok ze wederom naar Afrika en startte haar carrière voor UNICEF. Ze werkte onder andere in Rwanda en Nigeria. Later volgden diverse wereldwijde posten, zoals in de Filippijnen, New York en Afghanistan. Haar laatste stay was in Bhutan als hoofd van UNICEF. Daar verbleef ze zes jaar, waarna Gepke in 2013 met vervroegd pensioen ging.

De kleur van de zee
Zus Saske vertelt over alle andere passies en liefhebberijen van Gepke. Haar lievelingskleur was het blauw van de zee, turquoise. Ze was een groot verzamelaar van handvervaardigde spullen, mooie stoffen, zilverwerken en allerlei andere bijzondere voorwerpen uit de gebieden die ze bewoonde en bezocht. Ze was zelf ook handig, maakte graag kleding en tassen en had zelfs de ambitie om nog een naaiopleiding te gaan volgen in Rotterdam.

Dat laatste is er niet meer van gekomen, omdat Gepke een goede vriend te hulp schoot. Na een scheiding was hij met twee jonge dochters alleen komen te staan. Gepke hoefde niet lang na te denken over wat te doen en bood aan om hen te ondersteunen. Vanaf dat moment draaide ze mee in het jonge gezin.

Een betekenisvol afscheid
Toen Gepke te horen kreeg dat ze ongeneeslijk ziek was, kwam dat heel hard aan voor haarzelf en de familie. Ze had nog zoveel plannen en nog zoveel levenslust. De weg naar het afscheid is waardig en betekenisvol geweest. 

In de geest van Gepke hebben de nabestaanden gezamenlijk besloten om de verzamelde voorwerpen en stoffen in een Sale te verkopen. De opbrengsten schonken zij aan het goede doel dat haar zo aan het hart lag en waar zij trouwe donateur van was: Save the Children. Het werd een prachtig én symbolisch bedrag. Eindigend op het getal 13. Het lievelingsgetal van Gepke en tevens een oneven bedrag, in navolging van het Bhutaanse geloof. Een bedrag dat wij zullen gebruiken om de levens van kinderen wereldwijd te verbeteren. 

Zo leeft Gepke’s oog voor de ander voort.