Skip to main content
Monica

Monica vluchtte zelf twee keer en helpt nu kinderen

Woensdag 17 April 2024

Over de hele wereld hebben wij werknemers met bijzondere verhalen. Zo ook Monica, een dappere 25-jarige vrouw uit Zuid-Soedan. In 2013 werd ze vanwege oorlog gedwongen om, samen met haar gezin van acht, haar thuisland Zuid-Soedan te ontvluchten. Na jarenlang in Khartoum (Soedan) te hebben gewoond, werd haar familie opnieuw verdreven door het geweld dat Soedan overspoelde in 2023. Ze ging weer terug naar Zuid-Soedan.

De reis naar veiligheid was lang en gevaarlijk. Monica's voertuig werd aangevallen door soldaten die haar bedreigden. “Een soldaat wilde mij verkrachten. Hij dwong mijn familie om hun telefoons en waardevolle spullen te geven om mij te bevrijden. Het was echt angstaanjagend.”  

Toch noemt ze dit niet als het ergste wat ze onderweg heeft meegemaakt. Na vier dagen reizen, overleed haar oma vanwege ziekte. Om de reis voort te zetten, moest haar oma worden achtergelaten. Monica’s moeder bleef ook achter om de begrafenis te regelen. “Dit was het dieptepunt van de reis,” vertelt Monica.  

Kinderbeschermingswerker
Na weken bereikte Monica – die een opleiding tot verpleegkundige volgde - eindelijk de grens met Renk in Zuid-Soedan. Hier begon haar nieuwe hoofdstuk als kinderbeschermingswerker bij Save the Children. Dagelijks ziet ze meer dan 1.000 mensen aankomen die zijn gevlucht voor het geweld in Soedan, en haar hart gaat uit naar de kinderen die zonder ouders of familieleden arriveren. 

Ze vertelt: “Het doet me pijn om kinderen zonder ouders of familieleden aan de grens te zien aankomen, maar ik vind het bijzonder om deel uit te maken van het team dat eraan werkt om hen te herenigen met hun families. Het doet mij goed om de kinderen te zien spelen en hen aan het lachen te maken. Het transitcentrum is mijn tweede thuis en het zien van deze kinderen en hun ouders geeft mij vreugde.”