Weigering van humanitaire hulp in Gaza zorgt voor extreme honger
Kinderen en gezinnen in het noorden van Gaza zijn slechts enkele weken verwijderd van hongersnood, dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Integated Food Security Phase Classification (IPC). “Vergis je niet: het is een door de mens veroorzaakte crisis.”
Verwacht wordt dat er tussen half maart en half juli meer dan 1.1 miljoen mensen (50% van de bevolking) zich op de rand van een hongersnood zal bevinden. Dit is het hoogste aantal mensen ooit gemeten. Het IPC tonen aan dat 95% van de bevolking in Gaza honger lijdt als direct gevolg van het conflict en het gebrek aan humanitaire toegang. Er is een extreem gebrek aan eten en kinderen zijn ernstig ondervoed. Het risico op een hongersnood is enorm. Volgens IPC is de enige manier om een totale hongersnood te voorkomen een onmiddellijk staakt het vuren en onbeperkte humanitaire toegang.
Leven van onkruid
Nada*, een moeder van drie jongens die met haar gezin uit het noorden van Gaza naar Rafah vluchtte toen de oorlog begon, vertelde ons deze week: “Onze familieleden kwamen drie dagen geleden uit het noorden. Ze zeggen dat mensen daar hooi, tarwe en veevoer samen malen om iets te eten te hebben. Dat is niet geen fatsoenlijk eten! Ze leven van onkruid.”
Het is voor organisaties heel moeilijk en vaak zelfs onmogelijk om contact te krijgen met de gemeenschappen in het Noorden. Daarom vertrouwen wij op de getuigenissen van families die naar Rafah zijn gevlucht. Het is de enige plek waar nog wat infrastructuur aanwezig is, maar alles functioneert ook daar nauwelijks. De bevolking is in een paar maanden tijd gegroeid van 280.000 naar 1,5 miljoen. Er is een totale ineenstorting van de voedselvoorziening, schoon water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg, ook in Rafah lijden kinderen onder honger en ziekte.
‘Ik zie mijn zoon sterven en kan niks doen’
Een medewerker van Save the Children in Rafah, Mariam*, vertelt dat haar éénjarig neefje lijdt aan ernstige acute ondervoeding – een aandoening die het immuunsysteem verzwakt en kinderen blootstelt aan andere ziekten. “Hij heeft een gezwollen buik en een onregelmatige ademhaling als gevolg van een infectie van de bovenste luchtwegen. Dit begon allemaal twee maanden geleden toen hij gedwongen werd te verhuizen naar een tent in Rafah. Kort daarna kreeg hij last van ernstig braken en diarree.”
“Vanwege de barre levensomstandigheden in de tenten en het gebrek aan toegankelijke gezondheidszorgdiensten is hij nu opgenomen op de intensive care en krijgt hij mechanische ventilatie. Zijn moeder zei: ‘Ik zie mijn zoon sterven en kan niets doen.’ Het is echt hartverscheurend.”
Uit rapporten van het Ministerie van Volksgezondheid van Gaza blijkt dat minstens 23 kinderen zijn gestorven als gevolg van ondervoeding en uitdroging in Gaza. Omdat de gezondheidsdiensten aan een zijden draadje hangen, er brandstofschaarste is en wegen zijn vernield, ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger.
Vermindering van hulpgoederen
Volgens de VN is het dagelijkse gemiddelde aantal vrachtwagens dat Gaza binnenkomt met voedsel, hulp en medicijnen in de weken na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) met meer dan een derde gedaald.
Alternatieve methoden voor het leveren van hulp, zoals luchtdroppings of een tijdelijke haven, zijn geen vervanging voor onbelemmerde humanitaire hulp via de reeds bestaande landroutes. Via de lucht krijg je veel minder hulpgoederen het land in en het kan ook nog eens gevaarlijk zijn voor de bevolking.
Weigering van humanitaire hulp
Elke weigering van humanitaire hulp is een ernstige overtreding tegen kinderen. Het komt neer op collectieve bestraffing en is illegaal volgens het internationaal humanitair recht. Elk gebruik van uithongering als oorlogsmethode is volgens het internationaal recht ten strengste verboden als oorlogsmisdaad.
Juliette Verhoeven was recent nog aan de grens bij Gaza en weet waarom dit allemaal gebeurt. “Vergis je niet: het is een door de mens veroorzaakte crisis, die maar liefst een derde van de kinderen in Gaza in de greep van acute ondervoeding heeft gebracht. Aan de ene kant van de grens worden vrachtwagens met voedsel, water en medische benodigdheden om de kleinste dingen geweigerd, terwijl kinderen en gezinnen verhongeren aan de andere kant.”
Wij roepen op tot een onmiddellijk staakt het vuren en onbeperkte humanitaire toegang.