Droogte in Somalië
Miljoen kinderen ondervoed 


 

Dit doen we in Somalië

Somalië is een land in de Hoorn van Afrika, in het oosten van Afrika. Het telt ruim 11 miljoen inwoners en is ongeveer 19 keer zo groot als Nederland.

Al decennialang zorgen gewapende conflicten, politieke instabiliteit, een zeer zwakke overheid, armoede en natuurrampen voor grote problemen. Ook de klimaatcrisis eist haar tol.  Aanhoudende droogte heeft geleid tot grote water- en voedseltekorten.
 
Op dit moment zijn door deze extreme omstandigheden ruim 1 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar acuut ondervoed. Van deze groep zijn 178.000 kinderen zo verzwakt dat ze, als ze niet op tijd behandeld worden, zullen sterven. Save the Children wil kinderen en volwassenen op tijd helpen aan voedsel, water, medische zorg, onderwijs en bescherming. Bovendien nemen we, samen met de bewoners, voorzorgsmaatregelen waarmee ze toekomstige droogtes beter het hoofd kunnen bieden.

Behandeling van ondervoede kinderen

Save the Children werkt in verschillende delen van Somalië. Onze lokale hulpverleners bieden kinderen en hun families bescherming en zorgen voor medische zorg, voedsel en drinkwater. Speciale aandacht gaat uit naar zwangere en pas bevallen vrouwen en hun jonge kinderen. Zij zijn het meest vatbaar voor ondervoeding en ziektes als longontsteking en mazelen.

In onze (mobiele) klinieken onderzoeken en behandelen we ondervoede kinderen. Zij krijgen onder andere Plumpy'Nut, een zeer voedende pindapasta. Dit is helaas geen éénmalige behandeling. Het duurt soms weken voordat een kind er weer bovenop is.

Als een kind zo verzwakt is dat opname nodig is, wordt het doorverwezen naar een ziekenhuis in de stad.

Zo helpen we ondervoede kinderen

Helemaal opgeknapt

De 10 maanden oude Nuur kwam 2 weken geleden zwaar ondervoed aan in het ziekenhuis. Moeder Muna vertelt: “Het begon met diarree. Daarna kreeg hij koorts en longontsteking. Dankzij de antibioticakuur en bijvoeding is hij helemaal opgeknapt.”

Fatima kan weer lachen

Fatima (9 maanden) woog nog geen 6 kilo toen ze in onze kliniek binnenkwam. “Ze kon geen water binnenhouden en had diarree. Ze was erg ziek”, vertelt haar moeder Amina. “Gelukkig was ze na een paar dagen zo aangesterkt dat ik haar weer mee naar huis mocht nemen.”

Aanhoudende droogte

Natuurlijk zijn de inwoners van Somalië gewend aan droogte. Maar dit is geen normale situatie. Vroeger was er een keer per decennium sprake van langdurige droogte, maar door de klimaatverandering zijn er in de afgelopen 10 jaar al drie extreme droogtes geweest. Tegelijkertijd worden andere gebieden in het land juist geteisterd door hevige regenval. Te veel regen in korte tijd leidt tot overstromingen, waardoor gewassen wegspoelen en ziektes op de loer liggen.
 
Veel Somaliërs verdienen de kost als veehouder en trekken van de ene naar de andere plek met water en gras. Als hun vee gezond blijft, overleven zij zelf ook.
Maar tijdens de extreme droogte van 2017-2018 verloren de rondtrekkende veehouders in Somaliland, een zelfstandige provincie in het noordwesten van het land, bijna al hun dieren - en daarmee hun inkomen en voedsel. De hulp die wij toen hebben kunnen geven, heeft veel betekend voor de lokale bevolking. 

Extreme droogte in Somalië

Hulp helpt

De 14-jarige Rahma weet nog dat in 2017-2018 iedereen ernstig ondervoed was. "Gelukkig kregen we op school melk en dadels van Save the Children. Dankzij die schoolmaaltijden overleefden we de droogteperiode."

Rahma van 14 is dol op wiskunde

Geef kinderen in Somalië een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer