Somalië is een land in de Hoorn van Afrika dat grenst aan Djibouti, Ethiopië en Kenia met een inwonersaantal van bijna 16 miljoen. Al decennialang zorgen gewapende conflicten, politieke instabiliteit, een zeer zwakke overheid, armoede en natuurrampen voor grote problemen. Ook de klimaatcrisis eist haar tol. Aanhoudende droogte heeft geleid tot grote water- en voedseltekorten. Voor bijna 20 miljoen mensen dreigt voedselschaarste. Somalië staat op de vierde plek van de End of Childhood index, wat betekent dat het een van de moeilijkste plaatsen ter wereld is om kind te zijn. Save the Children wil kinderen en hun families in Somalië ondersteunen door het bieden van voedsel, water, medische zorg, onderwijs en bescherming.
De situatie in Somalië
Somalië is een van de meest complexe en langst durende humanitaire crises ter wereld. Gewapende groepen plegen bombardementen, zelfmoord aanvallen, overvallen en ontvoeringen en militaire operaties resulteren in geweld, verwondingen en verplaatsingen van de bevolking. Mede door gewapend conflict sinds 1991, onveiligheid, de impact van klimaatverandering en politieke en economische instabiliteit blijven de humanitaire noden in Somalië hoog. Ten gevolge van geweld en moeilijk te bereiken gebieden in het land zijn veel families naar stedelijke gebieden getrokken. Hier leven zij in kampen of informele woonvoorzieningen waar zij kwetsbaar zijn voor geweld, uitbuiting en misbruik.
Sinds eind 2020 ervaart de Hoorn van Afrika, waaronder Somalië, extreme droogte. Door 4 achtereenvolgende regenseizoenen met regenval ver onder het gemiddelde, worden steeds meer mensen door deze droogte zwaar getroffen. Meer dan 6 miljoen mensen in Somalië kampen met ernstige ondervoeding en 1.8 miljoen kinderen onder de vijf jaar lijden aan acute ondervoeding. Dit zijn 1 op de 6 kinderen onder de vijf jaar in Somalië.
Miljoenen mensen zijn door de droogte ontheemd. De gevluchtte kinderen en hun families hebben te maken met honger, ontbrekende gezondheidszorg en geweldsrisico’s. Ook hebben deze kinderen vaak geen toegang tot onderwijs. Doordat een groot deel van de bevolking in Somalië zich verplaatst is er weinig toegang tot schoon water en hygiëne en zijn er grote uitbraken van ziektes zoals cholera, de mazelen en diarree.
In Somalië hebben kinderen te maken met meerdere kinderrechten schendingen, waaronder kinderarbeid, rekrutering door gewapende groepen en gendergerelateerd geweld. Zo is 49% van de kinderen in Somalië betrokken bij kinderarbeid. Gedurende een crisis, zoals de huidige extreme droogte, worden jongens en meisjes met nog meer geweld en kinderrechten schendingen geconfronteerd. Zo hebben de droogte en ernstige watertekorten in het land geleid tot meer conflict en schooluitval. Bovendien moeten meisjes en vrouwen langere afstanden lopen voor toegang tot water, met alle veiligheidsrisico’s van dien.