Somalië

Somalië, officieel de Federale Republiek Somalië, is een land in de Hoorn van Afrika dat grenst aan Djibouti, Ethiopië en Kenia met een inwonersaantal van circa 15 miljoen. Al decennialang zorgen gewapende conflicten, politieke instabiliteit, een zeer zwakke overheid, armoede en natuurrampen voor grote problemen. Ook de klimaatcrisis eist haar tol. Aanhoudende droogte heeft geleid tot grote water- en voedseltekorten. Maar liefst 7.7 miljoen mensen in Somalië hebben humanitaire hulp nodig. Één op de drie mensen in Somalië die humanitaire hulp nodig heeft is kind. Daarnaast staat Somalië op de vierde plek van de End of Childhood index, wat betekent dat het een moeilijkste plaatsen ter wereld is om kind te zijn. Save the Children wil kinderen en hun families in Somalië ondersteunen door het bieden van voedsel, water, medische zorg, onderwijs en bescherming.  

De situatie in Somalië 

Somalië is een van de meest complexe en langst durende humanitaire crises ter wereld. Gewapende groepen plegen bombardementen, zelfmoord aanvallen, overvallen en ontvoeringen en militaire operaties resulteren in geweld, verwondingen en verplaatsingen van de bevolking. Mede door gewapend conflict sinds 1991, onveiligheid, de impact van klimaatverandering en politieke en economische instabiliteit blijven de humanitaire noden in Somalië hoog. Ten gevolge van geweld en moeilijk te bereiken gebieden in het land zijn veel families naar stedelijke gebieden getrokken. Hier leven zij in kampen of informele woonvoorzieningen waar zij kwetsbaar zijn voor geweld, uitbuiting en misbruik.  

Sinds eind 2020 ervaart de Hoorn van Afrika, waaronder Somalië, extreme droogte. Door 4 achtereenvolgende regenseizoenen met regenval ver onder het gemiddelde, worden steeds meer mensen door deze droogte zwaar getroffen. 6 miljoen mensen in Somalië kampen met ernsige ondervoeding en 1.4 miljoen kinderen lijden aan acute ondervoeding. Naar verwachting worden 1.4 miljoen mensen door de droogte ontheemd. Dit komt bovenop de al 3 miljoen interne ontheemden in Somalië. De gevluchtte kinderen en hun families hebben te maken met honger, ontbrekende gezondheidszorg en geweldsrisico’s. Ook hebben deze kinderen vaak geen toegang tot onderwijs. Doordat een groot deel van de bevolking in Somalië zich verplaatst is er weinig toegang tot schoon water en hygiëne en zijn er grote uitbraken van ziektes zoals cholera, de mazelen en diarree. 

In Somalië hebben kinderen te maken met meerdere kinderrechten schendingen, waaronder kinderarbeid, rekrutering door gewapende groepen en gendergerelateerd geweld. Zo is 49% van de kinderen in Somalië betrokken bij kinderarbeid. Gedurende een crisis, zoals de huidige extreme droogte, worden jongens en meisjes met nog meer geweld en kinderrechten schendingen geconfronteerd. Zo hebben de droogte en ernstige watertekorten in het land geleid tot meer conflict en schooluitval. Bovendien moeten meisjes en vrouwen langere afstanden lopen voor toegang tot water, met alle veiligheidsrisico’s van dien.  

Save the Children in Somalië 

Save the Children werkt al meer dan 60 jaar onvoorwaardelijk in Somalië om ondersteuning te bieden in verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, Water, Santitatie en Hygiëne, Voedselzekerheid, onderwijs en bescherming van kinderen. Zo ondersteunen wij families die getroffen zijn door de extreme droofte met het aanstellen en trainen van lokale commissies die aan plannen kunnen werken om de de lokale gemeenschap zich aan te laten passen aan de invloed van klimaatverandering gebasseerd op de lokale behoeften en omgeving.  

In 2021 hebben we 3.334.525 mensen bereikt met onze hulp, waarvan 1.877.671 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen: 

  • 1.325.132 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding  
  • 312.627 kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede 
  • 561.008 kinderen kregen toegang tot onderwijs  
  • 35.839 kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid 

Dangerous Delays 2

In de door extreme droogte geteisterde gebieden in Ethiopië, Kenia en Somalië sterft waarschijnlijk elke 48 seconden één persoon door honger.
Lees het rapport hier

Zo helpen we ondervoede kinderen

Helemaal opgeknapt

De 10 maanden oude Nuur kwam 2 weken geleden zwaar ondervoed aan in het ziekenhuis. Moeder Muna vertelt: “Het begon met diarree. Daarna kreeg hij koorts en longontsteking. Dankzij de antibioticakuur en bijvoeding is hij helemaal opgeknapt.”

Fatima kan weer lachen

Fatima (9 maanden) woog nog geen 6 kilo toen ze in onze kliniek binnenkwam. “Ze kon geen water binnenhouden en had diarree. Ze was erg ziek”, vertelt haar moeder Amina. “Gelukkig was ze na een paar dagen zo aangesterkt dat ik haar weer mee naar huis mocht nemen.”

Rahma van 14 is dol op wiskunde

Geef kinderen in Somalië een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer