Abdikadir (14 maanden), Somalië

Abdikadir weegt 4,9 kilo,
terwijl hij eigenlijk 8 kilo hoort te wegen.

Onze projecten in Somalië

Somalië is een land in de Hoorn van Afrika (in het oosten van Afrika). Het telt ruim 11 miljoen inwoners en is ongeveer 19 keer zo groot als Nederland. Al decennialang zorgen gewapende conflicten, burgeroorlog, politieke instabiliteit, een zeer zwakke overheid, armoede en natuurrampen waaronder extreme droogtes voor ramp op ramp. 

Kinderen meest vatbaar

Save the Children werkt in verschillende delen van Somalië. Onze lokale hulpverleners bieden kinderen en hun families bescherming en zorgen voor medische zorg, voedsel en drinkwater. Speciale aandacht gaat uit naar zwangere en pas bevallen vrouwen en hun jonge kinderen. Zij zijn het meest vatbaar voor ondervoeding en ziektes als longontsteking en mazelen. Ook onderwijs is een belangrijke pijler. Kinderen zijn immers de toekomst! 

Rahma van 14 jaar vertelt hoe ze de vorige droogte overleefde

Hulp helpt

De 14-jarige Rahma weet nog dat in 2017-2018 iedereen ernstig ondervoed was. “Gelukkig kregen we op school melk en dadels van Save the Children. Dankzij die schoolmaaltijden overleefden we de droogteperiode.”

Aanhoudende droogte
Droogte is een steeds terugkerend probleem in grote delen van het land. Zo verloren de rondtrekkende veehouders in Somaliland, een zelfstandige provincie in het noordwesten van het land, in 2017-2018 bijna al hun dieren - en daarmee hun inkomen en voedsel. De hulp die wij toen hebben kunnen geven, heeft veel betekent voor de lokale bevolking. Maar ook nu is er al lange tijd geen regen meer gevallen.  Daardoor zijn de watervoorraden op en is er opnieuw te weinig voedsel. Het aantal zieke en ondervoede kinderen neemt met de dag toe. Gelukkig kunnen onze collega’s heel veel kinderen op tijd helpen.

Helemaal opgeknapt

De 10 maanden oude Nuur kwam 2 weken geleden zwaar ondervoed aan in het ziekenhuis. Moeder Muna vertelt: “Het begon met diarree. Daarna kreeg hij koorts en longontsteking. Dankzij de antibioticakuur en bijvoeding is hij helemaal opgeknapt.”

Ondervoede kinderen helpen

Save the Children heeft in de regio Sool een programma tegen ondervoeding en voor betere toegang tot gezondheidszorgvoorzieningen voor kwetsbare kinderen en hun familie.

Nieuws

03-SEP-2019

Helft Somalische bevolking afhankelijk van voedselhulp

23-MEI-2019

Somalië: ondervoeding dreigt voor ruim 1,2 miljoen kinderen

16-JUL-2018

Kinderen in Somalië ondervoed door klimaatverandering

Geef kinderen in Somalië een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer