Skip to main content
b0f9bfa3-5e37-4807-8502-208677e0e4e9.jpg.webp

"Ik leg kinderen hier uit wat ze kunnen doen om gele koorts te voorkomen."

Arthel, onze collega in DR Congo

DR Congo

Sinds 1996 is de Democratische Republiek Congo strijdtoneel van conflicten tussen overheid en rebellen en rebellen onderling. Meer dan vijf miljoen mensen kwamen om, honderdduizenden sloegen op de vlucht. Ondanks vredesakkoorden, getekend in 2008 en 2009, gaan de gevechten door. In het oosten van Democratische Republiek Congo zijn ontvoeringen, fysiek en seksueel geweld door leger en milities aan de orde van de dag. Gezag ontbreekt, waardoor nieuwe geweldsuitbarstingen niet uitgesloten zijn.

Toch keren vluchtelingen in de provincie Noord-Kivu in relatieve rust, langzaam terug naar hun woonplaats, en pakken het leven op dat ze achterlieten. Bijna driekwart van de bevolking van Lubero (gelegen in Noord-Kivu) is arm. Basisvoorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs, zijn van slechte kwaliteit en onvoldoende aanwezig. Het grootste deel van de bevolking heeft bovendien geen toegang tot deze voorzieningen.

Projecten in DR Congo

Beter onderwijs in Lubero

Save the Children is in DR Congo actief in het Dutch Consortium for Rehabilitation (DCR) om de toegang tot noodzakelijke goederen en diensten te verbeteren en te bereiken dat gezinnen zelf meer inkomsten gaan genereren.

Lees verder

Meubilair en materialen voor Congolese scholen in conflictgebieden

16 Congolese scholen worden ingericht met nieuw meubilair voor 4.800 leerlingen én 266 leerkrachten.

Lees verder

Berichten over DR Congo

Rupsenpap voedt hongerige kinderen in de DRC

12 Aug 2022

Het is een ongebruikelijk recept voor pap: een combinatie van olie, maïsmeel, avocadopuree en rupsenpoeder, maar het blijkt heel goed te helpen tegen honger in de Democratische Republiek Congo (DRC)

Lees meer

Financiële instellingen moeten kinderarbeid in kobaltmijnen aanpakken

10 Mei 2022

Save the Children publiceert vandaag aanbevelingen voor de Nederlandse financiële sector om kinderarbeid in de kobaltmijnen in DR Congo aan te pakken.

Lees meer
8b8c6948-ff11-43d6-a2ee-5d1a494a3456.jpg.webp

Geef kinderen in DR Congo een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer