Sanitaire voorzieningen en hygiëne
Het aantal mensen met sanitaire voorzieningen is tussen 1990 en 2015 gestegen van 54 procent naar 68 procent. Dat komt overeen met 2,1 miljard mensen. Anno 2015 zijn er echter nog steeds 2,4 miljard mensen zonder toegang tot sanitaire voorzieningen. Daarbij hebben 946 miljoen mensen geen toegang tot een toilet. Zij doen hun behoefte in de open lucht. Dat betekent vaak een grote bedreiging voor de volksgezondheid, doordat drinkwaterbronnen hierdoor vervuild kunnen raken en virussen, bacteriën en parasieten verspreid worden.
Gelijkheid tussen jongens en meisjes
Sinds 2000 ziet het er al een stuk beter uit voor vrouwen. Op het gebied van politiek en werk, maar ook als het gaat om onderwijs. Toch zijn de verschillen nog steeds veel te groot. Meisjes gaan bijvoorbeeld niet naar school, omdat hun ouders het niet belangrijk vinden. Zij willen dat hun dochters trouwen en kinderen krijgen of dat ze thuis meehelpen in het huishouden. Daar is dus nog een hoop te bereiken.
Moedersterfte
Het aantal vrouwen dat overlijdt aan complicaties tijdens de zwangerschap, de bevalling of de kraamtijd is sinds 1990 gedaald met 47 procent. Toch overlijden elk jaar nog altijd 287.000 zwangere vrouwen en moeders, vooral in ontwikkelingslanden. In ontwikkelingslanden komt moedersterfte 14 keer meer voor dan in ontwikkelde landen.
Hiv en aids, malaria en andere dodelijke ziektes
Het aantal nieuwe hiv-geïnfecteerden is tussen 2000 en 2013 gedaald van 3,5 miljoen naar 2, 1 miljoen. Het totaal aantal geïnfecteerden is echter hoger, doordat mensen met hiv langer blijven leven. In totaal waren er in 2013 wereldwijd 35 miljoen mensen met hiv geïnfecteerd. Een record. Miljoenen patiënten hebben nog steeds geen toegang tot aidsremmers.
Malaria
Tussen 2000 en 2012 liep het aantal doden door malaria terug met zeker 58 procent. Maar in landen als de Democratische Republiek Congo en in Nigeria is de situatie nog steeds slecht.