Skip to main content
21834e78-2255-4f52-ac1f-08132a3897f2.jpg.webp

Haïti: tienduizenden kinderen slapen nog altijd op straat

Dinsdag 31 Augustus 2021
Aantal kinderen dat hierdoor slachtoffer is van seksueel geweld neemt toe, waarschuwt Save the Children.
 
Tienduizenden gezinnen slapen nog altijd buiten en durven of kunnen niet terug naar hun huis, bijna twee weken nadat Haïti door een verwoestende aardbeving werd getroffen. Het aantal kinderen dat slachtoffer is geworden van seksueel geweld neemt daardoor toe, zien teams van Save the Children. “Elke vorm van bescherming ontbreekt, veel kinderen hebben geen huis meer dat hen beschermt tegen gevaren van buitenaf”, ziet Machiel Pouw die als noodhulpcoördinator voor de kinderrechtenorganisatie sinds vorige week in het land is.
 
Veel gezinnen zijn door de aardbeving van elkaar gescheiden, zegtnoodhulpcoördinator Machiel Pouw.Sinds vorige week is hij voor Save the Children in Haïti om de noodhulp op gang te krijgen.Pouw: “Vooral alleenstaande kinderen lopen een groot risico slachtoffer te worden van geweld, mishandeling en (seksuele) uitbuiting. Zij zijn alleen en hebben geen dak boven hun hoofd.Veel kinderen slapen nu op straat, omdat hun huis door de beving werd vernietigd, omdat ze bang zijn voor naschokken of omdat ze hun ouders tijdens de aardbeving verloren of kwijtraakten. Er is nauwelijks bescherming voor ze in het toch al onveilige Haïti, waar kindermishandeling en gender gerelateerd geweld al hoog waren.”Veel kinderen zien er rusteloos en angstig uit, vooral tijdens de hevige naschokken, laat Pouw vanuit het zuidelijk gelegen Les Cayes weten.
 
Hevige naschokken
Mensen bouwen in de open lucht schuilplaatsen zodat ze een plek hebben om te slapen.Er zijn nog altijd naschokken, soms wel tot 5.1 op de schaal van Richter.Het gebrek aan elektriciteit en schoon water verergert de angsten die veel mensen hebben.Ruim 800,000 mensen werden slachtoffer van de zware aardbeving, van wie een derde onder de 15 jaar is.Volgens de laatste officiële cijfers kwamen bij de ramp ruim 2.207 mensen om en raakten ruim 12.268 mensen gewond.
 
Vrees voor illegale adoptie
Ongeveer een derde van de 48 kindertehuizen raakte door de aardbeving in het zuiden van Haïti beschadigd. Save the Children maaktzich zorgen over mogelijke illegale adoptie van kwetsbare kinderen. Honderden kinderen werden na de aardbeving van 2010 illegaal het land uitgezet door Westerse organisaties. “Dat kan niet nog een keer gebeuren”, reageert Pouw.
 
Noodhulp, onderwijs en veilige plekken
Save the Children deelt noodhulppakketten uit, waaronder zeildoeken, hygiënekits en spullen die nodig zijn voor onderdak.Ook zet Save the Children kindvriendelijke ruimtes op, zodat kinderen een veilige plek hebben om even te spelen en hun verhaal te doen. Ouders kunnen hun kind daar met een gerust hart even achterlaten om zelf op adem te komen. Ook probeert Save the Children ervoor te zorgen dat onderwijs weer zo snel mogelijk kan starten, door bijvoorbeeld tijdelijke ruimtes op te richten waar onderwijs kan worden gegeven. Ook worden onderwijsmaterialen uitgedeeld.
 
Save the Children werkt sinds 1978 in Haïti, waar de organisatie sindsdien de bevolking ondersteunt met voedsel, water, sanitatie en onderwijs.Save the Children werkt zowel in de steden als op het platteland.
 
Voor Save the Children houdt hij een dagboek uit Haïti bij.