Skip to main content
557a5c94-d63f-40f9-b345-0b5848e609d6.jpg

Jemen: 30.000 kinderen zonder onderwijs na aanvallen op scholen

Dinsdag 18 Mei 2021
Naar schatting 30,600 kinderen kunnen niet meer naar school na vijf aanvallen op scholen in Jemen in maart dit jaar. Dit blijkt uit gegevens van Save the Children.
Door de aanvallen verergert de onderwijscrisis in het land verder. Het aantal aanvallen op onderwijsinstellingen in Jemen is in vergelijking met het laatste kwartaal van 2020 verdubbeld. In totaal zijn meer dan 2 miljoen kinderen verstoken van onderwijs, tenminste 2.500 onderwijsinstellingen zijn getroffen door de oorlog.
 
Door de escalatie van het geweld in gebieden als Taiz, telde de periode van januari tot en met maart dit jaar zeker 50 kinderen die gedood werden of gewond raakten. Hiermee was het eerste kwartaal van dit jaar het dodelijkste kwartaal voor kinderen in Jemen in de afgelopen 2 jaar.
 
Kans op levenslange leerachterstand
Afgelopen maart zijn naar verluidt scholen geraakt tijdens vier bombardementen in Taiz. Tijdens deze bombardementen vielen 11 burgerslachtoffers waaronder 4 kinderen. Bij een andere aanval in de hoofdstad van Sana’a werd een geschool getroffen tijdens een luchtaanval. Aanvallen als deze zorgen ervoor dat kinderen een leerachterstand krijgen waar ze de rest van hun leven last van hebben.
 
“Nadat de oorlog begon ben ik twee keer ontheemd geraakt. Drie jaar geleden werd de buurt van mijn school in Hodeide getroffen door een luchtaanval. Ik was toen op school en er ontplofte een bom vlak naast mijn school. Iedereen was bang en het schoolgebouw raakte beschadigd,” vertelt de 15 jaar oude Bushra aan Save the Children.
 
“Na de aanval konden we een week lang niet naar school. Maar vervolgens werden er meer scholen aangevallen. Toen werden alle scholen gesloten. Er vlogen constant straaljagers over ons hoofd en het gebied was vol gewapende mensen. Ik voelde me erg bang,” vertelt ze.
 
Scholen horen een veilige haven te zijn
“Aanvallen op scholen brengen niet alleen het leven van kinderen in gevaar, maar vernietigen ook hun droom voor een beter leven,” stelt Xavie Joubert, country director van Save the Children in Jemen. “Scholen horen een veilige plek voor kinderen te zijn, geen strijdtoneel. De strijdende partijen en hun internationale bondgenoten hebben de verantwoordelijkheid hen en hun toekomst te beschermen.”
 
“Onze teams aan de frontlinie blijven onvermoeibaar werken om ervoor te zorgen dat kinderen worden beschermd tegen ernstige schendingen. Er zijn ons desondanks honderden gevallen bekend waarin kinderen gewond raken bij gerichte aanvallen op burgers, gepleegd door alle partijen die betrokken zijn in het conflict.
 
Save the Children roept alle partijen bij het conflict op om alle aanvallen op scholen te staken en zo snel mogelijk een staakt-het-vuren volledig uit te voeren, om een einde te maken aan schendingen van de rechten van kinderen en te werken aan een duurzame vrede en een politieke oplossing. ''
 
* De naam is gewijzigd om de identiteit van het kind te beschermen