Skip to main content
521ef7df-d717-4adc-873e-64bdaea25357.jpg.webp

‘Jongerenparticipatie is de sleutel tot actievere en inclusievere klimaatactie’

Woensdag 13 Oktober 2021
Kinderen moeten kunnen meebeslissen over hun eigen toekomst. Overheden moeten wanneer het over klimaat gaat, niet enkel naar kinderen luisteren. Zij moeten hun aanbevelingen ook gebruiken.
 
Dit is één van de conclusies van het klimaatrapport dat directeur van Save the Children Nederland Pim Kraan vandaag aan heeft geboden aan de Nederlandse Klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme en VN-jongerenvertegenwoordiger Aoife Fleming.

Baby's geboren in 2020 maken gemiddeld 7 keer vaker hittegolf mee
In het rapport over de klimaatcrisis stelt Save the Children dat de huidige opwarming van de aarde (geschat tussen 2,6 en 3,1 graden als alle nationale actieplannen n.a.v. het Klimaatakkoord van Parijs worden uitgevoerd) grote en onacceptabele gevolgen voor kinderen wereldwijd heeft. In vergelijking met zestigjarigen zullen de in 2020 geboren baby’s tijdens hun leven gemiddeld zeven keer vaker een hittegolf meemaken, ruim 2,5 keer vaker een droogte en bijna drie keer vaker te maken krijgen met mislukte oogsten. Kraan: ‘Op dit moment zijn er al 13 acute voedselcrises. Met dit rapport hebben we geprobeerd dat inzichtelijk te maken voor kinderen.’ Kraan hoopt dat de Nederlandse Klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme en VN-jongerenvertegenwoordiger Aoife Fleming deze boodschap meenemen naar de Klimaatconferentie die tussen 31 oktober en 12 november plaatsvindt in Glasgow.

Kinderen zijn het daadwerkelijke gezicht van verandering

'Dit rapport laat zien wat klimaatverandering werkelijk met mensen doet, en kinderen zijn daar het gezicht van. Dat is een ontzettend belangrijke boodschap. We moeten de kinderen beschermen en de jeugd die boodschap laten brengen,’ aldus Jaime de Bourbon de Parme, Nederlands Klimaatgezant. Aoife Fleming, VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling sluit zich hierbij aan: ‘Jongerenparticipatie is een sleutel tot actievere en inclusievere klimaatactie en dat is een take-away die ik zeker zal meenemen naar de Klimaatconferentie in Glasgow.’

Het onderzoek Born into the Climate Crisis: Why we must act now to secure children’s rights van Save the Children in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel maakt een vergelijking tussen kinderen geboren in 2020 en mensen geboren in 1960 en de kans op het meemaken van een natuurramp gerelateerd aan klimaatverandering tijdens hun leven. Kinderen uit elf landen komen aan het woord over hoe klimaatverandering hun leven veranderd en wat gedaan kan worden om het tij te keren.